A mikrobák gyorsabban gyarapodnak a mosogatónk szélére dobott szivacson, mint a legjobb, kifejezetten erre a célra kifejlesztett táptalajokon a Petri-csészékben.

A konyhába sok olyan dolog van, ami – ha nem vigyázunk – könnyen baktériumtenyészetté válhat. A mosogatószivacsot például valószínűleg a legtöbben nem cseréljük/fertőtlenítjük kellő gyakorisággal, de egy új kutatás talán abban is segíthet, hogy a jövőben gondosabbak legyünk. A Duke Egyetem kutatói egy másik vizsgálat mellékszálaként tanulmányozták, hogy miért olyan kiváló táptalaj a mosogatószivacs. Eredményeik pedig az jobb otthoni higiénián túl a laborbeli munkát is megkönnyíthetik.

A szakértők szerint ugyanis a szivacsok nagyon kedvezőek a különböző baktériumok közötti interakciók bátorítására és tanulmányozására. Amikor laborkörülmények között baktériumokat tenyésztenek a szakértők, sok esetben egyetlen törzset használnak, amit aztán megfelelő táplálékkal és fénnyel látnak el, az pedig gyarapodni kezd. A mikrovilág egyes extrovertált tagjain azonban jobb szeretik, ha sokféle más törzs veszi őket körül, és akkor képesek igazán növekedni.

A talajban mindkét típusú baktérium jól boldogul, ami nem meglepő, hiszen évmilliárdok óta lakják ezt a környezetet a mikrobák. A növényi gyökerek és az emberi bélrendszer hasonlóan ideális környezetet biztosít mindenféle baktériumnak, hiszen vannak eldugott ficakok, ahol „egyedül” lehet lenni, de ezek egymásba kapcsolódnak, így teret adnak a változatos interakcióknak is.

A kutatók kísérletekkel tesztelték, hogy mekkora térre van szükségük a baktériumoknak az ideális gyarapodáshoz. Mint kiderült, a túlságosan kicsi csoportok, vagyis túlságosan kis hely nagyon negatívan hat az olyan törzsekre, amelyek más törzsekkel való interakciókban gyarapodnak leginkább. A túl nagy csoportosulásokban ugyanakkor elpusztulnak a magánzók. A közepes méretű csoportok viszont ideális terepet kínáltak a teljes közösségnek.

A gondosan kialakított táptalajok mellett a kutatók sima konyhai szivacsokon is tesztelték a baktériumok gyarapodását. Mint kiderült, a három dimenziós struktúra, amit maximális mennyiségű vízfelvételre alakítottak ki, még jobb növekedési környezetet kínál a mikrobáknak, mint a legjobban megtervezett táptalaj. A szivacs ugyanis ideális méretű csoportokra szabdalja a közösséget, és széleskörű lehetőségeket teremt a kapcsolattartásra és a kapcsolatok kerülésére is – legalábbis amíg a szivacs nedves. A kutatók az új eredményeket többek közt úgy tervezik hasznosítani, hogy ha különösen nehezen tenyészthető törzsekkel dolgoznak, azok esetében a szivacsokat is be fogják vetni.

Forrás: ipon.hu / pratt.duke.edu / nature.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 701 592 megtekintés

Videó: 48 913 406 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024757

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh