A japán Toyota autógyár Prius motorjának egy nem egészen odaillő, de érthető mutációját az aeronautikában alkalmazzák. A nemzetközi szabadalom egy olasz cégé, a P2M-é, amely a közelmúltban a Friedrichsafen-i vásáron mutatkozott be, s amely 2012-ben Berlinben mutatja be a német Stemme vállalat S6-T típusú repülőgépét. Ez a cég a projekt társpartnere és ők kapcsolják össze az endotermikus hajtóművet egy elektromossal. (Aiolus News)

Az új motor elve hasonlít a gépkocsi „ unokatestvérhez”, a felhasználási cél azonban egy kissé különbözik: a hibrid hajtómű az repülés területén mindenekelőtt arra szolgál, hogy csökkentse a gép súlyát repülés közben, és kihasználja az elektromos energia magas, 95-97% -os arányát, csökkentve ezáltal az endotermikusét, amelynek a teljesítménye maximum 43 %-ot ér el.

A választás ésszerű volta a repülési fázis egyszerű elemzéséből adódik. A felszállásnál mindig maximális erőre van szükség, de a további emelkedéskor már egy részét lehet csökkenteni.(bárki észlelhette, hogy a felszállás után harminc másodperccel a pilóta csökkenti a motorok teljesítményét), míg az utazó sebesség során ez a megtakarítás még nyilvánvalóbb és szükséges. A hibrid hajtómű azonban felszálláskor és emelkedéskor egyidejűleg használja mind az endotermikus, mind az elektromos motort. Amikor elérik a megadott magasságot, és létrejönnek a kisebb teljesítmény használásának feltételei, az endotermikus motor átalakul egy váltóáramú áramfejlesztővé. Leszálláskor az elektromos motor kihasználja a szél által is hajtott légcsavart. Földet éréskor pedig a gép azonnal visszaáll az akkumulátorok újratöltésére.

A páros hibrid motor előnye mindenekelőtt az, hogy könnyebb az egymotoroshoz viszonyítva, amelynek a felszálláshoz a teljes erőt kellene biztosítania, míg az utazási fázisban csak 60-75 %-ot. Másrészt a kisebb súly kevesebb fogyasztást is jelent. A mérnökök számításai szerint a könnyebb gépek fogyasztása 30-40 %-al alacsonyabb.

Ugyanakkor vannak kritikai hangok is, az egyik kereskedelmi, a másik „politikai” jellegű. A hibrid motor ára, legalábbis kezdetben bizonyára magasabb lesz, mint a hagyományos motoroké: ez fékezheti majd az alkalmazását, még akkor is, ha közép és hosszú távon a megtakarítás és az alkalmasság tekintetében megtérül. És ebből következik a másik akadály, nevezetesen: a jelenlegi motorgyártók részéről tapasztalható nagy ellenállás, akik ebben a megoldásban az „ellenséget” látják, amely csökkentheti az üzletmenetelüket. Nem beszélve az olajtermelő társaságokról: egy nem hivatalos tanulmány szerint a hibrid motorra való átállás az egész világon 2020-ban napi több millió hordó fűtőolaj megtakarítását eredményezheti. Mindent összevetve tehát a Prius motor felszállása elég keservesnek ígérkezik.

Forrás: Aiolus News/Energiacentrum.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 760 054 megtekintés

Videó: 48 957 156 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032742

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh