Két új dinoszauruszfaj kövületeire bukkantak fosszíliavadászok az angliai Wight-szigeten, a húsevő spinosauridák 125 millió éve éltek a térségben.

Az egyik faj a Ceratosuchops inferodios nevet kapta, mivel a kutatók a pokol gémjeként írták le, vadászstílusa ugyanis hasonlíthatott a gázlómadáréra. Homlokán kicsiny szarvak és koponyadudorok voltak.   

A másikat Riparovenator milnerae-nak nevezték el a közelmúltban elhunyt Angela Milner paleontológus tiszteletére.   

Az évek alatt feltárt mintegy 50 megkövült csont alapján a dinoszauruszok kilenc méter hosszúak lehettek, egy méter hosszú koponyával - olvasható a BBC News honlapján.   

A fosszíliavadászok a két koponya egyes részeit találták meg, majd a Wight-szigeti dinoszauruszmúzeum paleontológusai tárták fel a farok egy nagy részét.   

Legutóbb 1983-ban egy Surrey grófságban lévő bányában találtak spinosaurida csontvázat, amely egy baryonyx dinoszauruszé volt.   

"Azt találtuk, hogy ezen koponyák különböznek nemcsak a baryonyx koponyájától, de egymástól is, ami azt jelzi, hogy a korábban véltnél jóval sokszínűbb volt a mai Egyesült Királyság területén élt spinosauridák családja" - mondta Chris Barker, a Southamptoni Egyetem PhD-hallgatója, aki részt vett a leletek azonosításában.   

Darren Naish, a brit theropoda dinoszauruszok szakembere hangsúlyozta: "évtizedek óta tudatában voltunk annak, hogy Wight-szigetén egy baryonyx-szerű dinoszaurusz felfedezésre vár, de két ilyen állat maradványainak felfedezése egymás után nagy meglepetés volt".   

A kutatók, akik a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket, azt feltételezik, hogy a spinosauridák először Európában jelentek meg, mielőtt átterjedtek volna Ázsiára és Dél-Amerikára.

Forrás: MTI / bbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 364 915 megtekintés

Videó: 45 445 899 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6379956

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh