Az IXPE az űrügynökség első űreszköze, amelyet kifejezetten a röntgenpolarizáció vizsgálatára fejlesztettek.

Az Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) helyi idő szerint csütörtökön indult útjára a SpaceX egyik Falcon 9 rakétáján. A 2 évesre tervezett alapküldetést a NASA az olasz űrügynökséggel közösen végzi, és elsődleges célja a röntgenpolarizáció vizsgálata lesz. A röntgensugárzás a kozmosz legnagyobb energiájú eseményei során keletkezik, így például szupernóva-robbanásokkor és nagy tömegű objektumok ütközésekor vagy forgásakor. Az IXPE ezeket fogja tanulmányozni, folytatva és új részletekkel gazdagítva azt a munkát, amit a Chandra űrtávcső elkezdett.

Az új űrtávcső januárban kezdi meg küldetésének tudományos szakaszát, és az első évben nagyjából 50 égi objektumot fog vizsgálni, amit a második évben részletesebb ellenőrző vizsgálatok követnek. Az IXPE három egyforma teleszkópból áll, amelyek tükreikkel szupernehéz fekete lyukak és más röntgenforrások fényét olyan detektorokra irányítják, amelyek a vizsgált fény négy tulajdonságát vizsgálják: az irányt, a beérkezési időt, az energiát és a polarizációt. (A polarizált fény olyan fény, amelyben a hullámok rezgése egy síkban zajlik, vagyis egyformán orientálódik, szemben mondjuk egy villanykörte fényével, amelyben a rezgések kaotikusan rendeződnek.)

Ezen röntgenadatok aztán képileg ábrázolhatók, az így nyert képekkel pedig a kutatók olyan jelenségeket remélnek alaposabban megérteni, mint a fekete lyukak vagy a neutroncsillagok forgása. Az IXPE a legnagyobb energiájú ismert objektumokat fogja tanulmányozni, köztük a Tejútrendszer saját központi fekete lyukát (remélhetőleg választ adva arra a kérdésre, hogy ez az objektum aktívan táplálkozik-e), de egy sor más neutroncsillagot, fekete lyukat és egyéb jelenséget is.

A megfigyelni tervezett objektumok kapcsán az egyik fontos kérdés a körülöttük fejlődő mágneses mezők jellege, amelynek vizsgálatára az IXPE különösen alkalmas. De szintén nagy érdeklődéssel várják a kutatók, hogy milyen eredményeket hozhat a fekete lyukak perdületének hosszabb távú megfigyelése, és az ennek során esetlegesen detektált változások. A röntgenpolarizáció tanulmányozása révén a kozmosz új, eddig láthatatlan rétegei ismerhetők meg, mondják a kutatók.

Az alacsony Föld körüli pályán keringő IXPE így a következő évek egyik meghatározó űrtávcsöve lehet a James Webb Teleszkóp mellett, amelynek indulása hosszú-hosszú évek várakozása után december 22-re van kitűzve.

Forrás: ipon.hu / theverge.com / nasa.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 080 590 megtekintés

Videó: 48 310 706 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921905

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh