Sajnos nagyon is tisztában vagyunk azzal, mekkora nyomást is gyakorol az ember a környezetére. Nem csak azzal, hogy olyan globális folyamatokért felelős, mint a klímakatasztrófa, hanem a mezőgazdasági termelés gyakorlatával, vagy éppen a vegyszerezéssel is.

Az emberi tevékenységek nagyon sok esetben ökológiai rendszerek összeomlását hozzák magukkal, melyekről vagy tudomást veszünk, vagy nem.

Mostanra azonban olyan hatalmas rendszerek is komoly károkat szenvedtek, amiket már egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Erre hívta fel a figyelmet a brit Királyi Madárvédelmi Egyesület (RSPB), a BirdLife International nemzetközi madárvédelmi szervezet és a Cseh Madártani Egyesület kutatóiból álló csoport, mely rámutatott arra tényre, hogy az Európai Unio területén mintegy 600 millió (!) fészkelő madárral lett kevesebb az elmúlt években.

Nem egy légből kapott adatról van szó, hiszen az EU területén fészkelő mintegy 445 madárfaj közül 378 adatait vizsgálták meg alaposan. A legnagyobb veszteségeket a háziveréb egyedszáma szenvedte el. Ezek a kis lények 274 millió egyeddel vannak kevesebben, mint néhány évvel ezelőtt, de nem csak a verebek állománya csökkent jelentősen. A sárga billegető, a seregély és a mezei pacsirta állománya is sok tízmilliós veszteségeket szenvedett el.

Magyarországon az itt rendszeresen fészkelő 211 madárfaj közül 40 esetében mutatható ki a csökkenés, 50 fajé azonban növekvő tendenciát mutat. Bár ez a hír nagyon jó, sajnos messze nem azt jelenti, hogy olyan jól állunk, pusztán az elmúlt években drasztikusan lecsökkent egyedszámú fajok adatai mutatnak javulást (például a túzok vagy a rétisas).

A fogyatkozás oka pedig nagyon egyértelműen az emberi tevékenység, a betegségek illetve a klímaváltozás - mely ugye szintén az emberi tevékenység következménye.

Ahhoz, hogy a folyamat megállítható legyen, mindenképpen hathatós védelemre szorulnak az élőhelyek, és változtatni kell a mezőgazdasági módszereken is, hiszen a nagy mennyiségben jelen lévő fajok egyedszámának jelentős csökkenése olyan ökológiai folyamatokat jelez, melyek katasztrofális következményeket vonnak maguk után.

Forrás: köpönyeg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 685 868 megtekintés

Videó: 49 754 864 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7129087

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh