A fotovoltatikus (PV) napelemek révén már sok olyan megoldás született, amelyekkel megfizethető úton és hatékonyan használhatjuk ki a napenergiát. A Stanford-i Egyetem kutatásai révén pedig ez a napelem fajta segíthet abban is, hogy a vakok újra láthatnának!

A retina implantátumok már eddig is jól beváltak azoknál, akik látási problémákkal küszködtek. Azonban ezeknek a szerkezeteknek külső energiaforrásra van szüksége, ami pedig egy jókora köteg vezetékkel jár. A Daniel Palanker, PhD. vezette Palanker Lab kutatócsoport sikeresen kiküszöbölte ezt a problémát, parányi napelemeket, fotodiódákat alkalmazva. Az implantátummal rendelkező páciensek egy különleges szemüveget viselnek, és ebben egy olyan videokamera található, mely infravörös jelzéseket küld a szemnek. Ezek a jelek vizuális (azaz egészséges szem számára látható) adatokat tartalmaznak, valamint a szembe ültetett fotodiódák elektromos energiává is át tudják őket alakítani.

„Az alapötlet az, hogy a szemüvegre szerelt videokamera érzékelné a vizuális információt, majd továbbítaná azt a fotovoltatikus implantátumnak egy kis intenzitású infravörös sugárzás útján. Az implantátum aztán a fényt elektromos aktivitássá alakítaná, amely ingerelné a neuronokat a szemben. Így a vizuális információ az agyba jutna vezetékes összeköttetés nélkül” – írja a New Scientist. A Stanford-i Egyetem bámulatos eredményei szép példái annak, hogy a napenergiás technológia nem csak abban válik hasznunkra, hogy helyettesítheti a fosszilis energiaforrásokat; abban is segíthet, hogy más szempontokból is egészségesebbé válhassunk.

Forrás: alternativenergia.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 540 172 megtekintés

Videó: 41 282 577 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6058686

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh