Jelenleg a világ kettes számú etanoltermelője Brazília, az USA mögött, de újabb eszközöket készül bevetni a bioüzemanyag-termelés fellendítésére, hogy ezen üzemanyaga valóban globálisan versenyképes legyen a hagyományos üzemanyagokkal.

Jóllehet a latin-amerikai ország az alternatív üzemanyag előállításához ez idő szerint főleg cukornádat használ fel, és az ország területén ez bőven termelhető, de a gazdaságosabb termelés módozatait keresi. Így bukkant rá arra a megoldásra, ahol az etanolgyártás melléktermékét a bioüzemanyag alapjául szolgáló más kultúrák fejlesztésére használná. Ez utóbbiak közül az algát szemelték ki alapanyagnak – derül ki a fastcoexist.com portál híréből.

Nemrég jelentették be, hogy megépítik a világ első algát hasznosító bioüzemanyag-gyárát Pernambucoban, amely, ha elkészül a tervezett 2013-as átadásra, évente 1,2 millió liter bioüzemanyagot állít majd elő.

Az algát osztrák technológia alapján a cukornádat hasznosító üzemanyag-termelő létesítményekből származó – máskülönben légszennyező - széndioxiddal táplálják, ez utóbbi vegyületből a feldolgozás során létrejött mennyiség mintegy 5 százaléka lesz az algát hasznosító üzemanyag-termelésé. Az alga a nap energiájának hasznosításával alakítható át a leghatékonyabban üzemanyaggá, de termesztése nehézkes.

Forrás: tisztajovo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 272 301 megtekintés

Videó: 47 426 680 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6773928

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh