Az ACTA, a SOPA, a PIPA, a TPP és az IPRED után újabb fogalommal ismerkedhetnek meg a felhasználók. A Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) elnevezés a Kanada és az Európai Unió közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást takarja.

A CETA-val kapcsolatos egyeztetések már most is zajlanak, bár erről nem sokan tudnak, hiszen ezúttal is titokban történik minden. Az egyezményt a tervek szerint az év végén fogadják el és bizonyos pontjaiban nagyon hasonlít a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodásra (ACTA), amit az Európai Parlament július elején utasított el. A CETA-ról Martin Ehrenhauser osztrák európai parlamenti képviselőnek köszönhetően szerzett tudomást a közvélemény.

Az új szerződés többek között kimondja, hogy bűncselekménynek számít a digitális másolásvédelmek megkerülése és kijátszása, valamint az ezt lehetővé tévő programok kifejlesztése, terjesztése és használata. "A jogosan elutasított ACTA bizonyos kritikus elemei a CETA-nak köszönhetően gyakorlatilag a hátsó ajtón keresztül szivároghatnak vissza és valósulhatnak meg. Ismét megpróbálják az elavult szerzői jogot bebetonozni. Először be kellene fejeznünk az európai reformfolyamatokat, mielőtt a cselekvőképességünket kiforratlan nemzetközi szerződésekkel korlátozzuk. A dokumentum ráadásul a fair trial és nem a fair process elnevezést tartalmazza. Előbbi a tisztességes bírósági eljárásra utal, az utóbbi viszont egy tisztázatlan fogalom" - bírálta a folyamatot a politikus.

A CETA-val kapcsolatban eddig kilenc tárgyalási fordulóra került sor. Karel De Gucht, az Európai Unió kereskedelmi biztosa elismerte, hogy a dokumentum tartalmazni fog egy olyan részt, ami a szellemi tulajdonjogokra vonatkozik majd. Ehrenhauser szerint az Európai Bizottság nem értette meg az ACTA-val kapcsolatos kritikákat. Az embereknek joguk van arra, hogy tudják: miről döntenek a nevükben és a titkolózásoknak véget kell vetni.

Markus Beckedahl, a Neztpolitik.org szerkesztője július elején arról beszélt, hogy az Európai Unióban jelenleg is dolgoznak a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogokra vonatkozó irányelv (IPRED) új változatán. Az első dokumentumok azt mutatják, hogy az IPRED új változata szintén abba az irányba mutat, mint az ACTA. Az Egyesült Államok a transzatlanti partnerség (TPP) nevű programon dolgozik. A TPP-ben számos olyan pont található, amelyek korábban az EU-nak köszönhetően kikerültek az ACTA-ból vagy enyhébb formában maradtak benne.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 979 megtekintés

Videó: 48 295 993 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920291

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh