Az Európai Unió évekkel ezelőtt bírálta az Amerikai Egyesült Államokat, amiért megőrizné a légiutasokkal kapcsolatos információkat, most azonban ugyanazt az utat követi.

A SPIEGEL birtokába jutott adatok alapján az Európai Unió a kontinensre érkező és onnan induló járatok utasaival kapcsolatos különböző információkat gyűjtené össze. Az Európai Parlament belügyi bizottsága hamarosan tárgyalni fog az ezzel kapcsolatos EU-irányelvről, amelynek értelmében az adatgyűjtést és -ellenőrzést a rendőri szervek végeznék. Az irányelv kötelezné az egyes tagállamokat arra, hogy az összes utas esetében keressenek különleges jellemzőket és az így szerzett információkat öt éven át tárolják el.

Mindenkinek feljegyeznék a nevét, a címét, úti célját, a hitelkártya-adatait, evési szokásait (ez főképp a kokainnyelők szűrését szolgálja), az ülőhelye számát és a telefonszámát, illetve az utazásban közreműködő utazási irodával kapcsolatos információkat. Az adatok a repülőtéren való bejelentkezés után automatikusan és azonnal az illetékes hatósághoz kerülnének. Minden tagországot köteleznének arra, hogy hozzon létre egy külön rendőri központot és az foglalkozzon az információk gyűjtésével, tárolásával, kielemzésével és továbbításával. A cél nem csak a terroristák, hanem a terroristacselekményekben vagy a határokon átnyúló súlyos bűncselekményekben szerepet vállaló személyek kiszűrése. A nyomozás valós időben fut majd és egészen addig fog tartani, amíg az utasok a repülőgépen vannak.

Az elképzelések Cecilia Malmström belügyi biztos nevéhez fűződnek. Az Európai Unió már korábban is előállt hasonló tervekkel. 2007 novemberében kiszivárgott, hogy az EU 13 évig őrizné a légiutasok adatait, míg tavaly februárban az vált ismertté, hogy a szervezet egységes légiutas-nyilvántartást vezet be.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 863 941 megtekintés

Videó: 49 045 548 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7051005

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh