Összezsugorodhat a növények több mint felének és az állatok egyharmadának a természetes környezete a globális felmelegedés hatására, ha a kormányok nem lépnek fel gyorsan az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében - figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport több mint 50 ezer fajt tanulmányozva világszerte.

A brit, ausztrál és kolumbiai szakemberekből álló csoport szerint a növényi fajok 57 százaléka és az állatfajok 34 százaléka valószínűleg elveszíti a számára megfelelő természetes környezet felét a 2080-as évekre, ha az emberiség semmit sem tesz az erőművek, gyárak, gépkocsik gázkibocsátásának csökkentéséért. A Nature Climate Change szakfolyóiratban megjelent tanulmányokban a szakemberek aláhúzzák, hogy a Szaharától délre fekvő afrikai térségekben, Ausztráliában, az Amazonas térségében és Közép-Amerikában élő fajok a leginkább fenyegetettek.

Rachel Warren, az Kelet-Angliai Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője kifejtette: a klímaváltozása jelentősen csökkenti a biodiverzitást még a leggyakoribb állat-és növényfajok esetében is. A természetes környezet elvesztésével csökken a természet olyan szolgáltatása az ember számára, mint a víztisztítás vagy a beporzás.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a kormányok hatékony fellépéssel 60 százalékkal csökkenthetnék a természetes környezet zsugorodásának veszélyét abban az esetben, ha az üvegházhatású gázkibocsátás 2016-ra elérné a csúcspontját, majd onnantól kezdve csökkenne. Ha 2030-ra éri el a csúcspontját, csak 30 százalékkal lehetne csökkenteni a természetes környezet eltűnésének veszélyét. A szakemberek úgy vélik, hogy becsléseik óvatosak, mivel nem vettek figyelembe olyan tényezőket, mint például a dögvészek, járványok, amelyek növelik a csökkenés veszélyét.

A világ államai 2010-ben tűzték ki azt az általános célt, hogy a felmelegedés nem haladhatja meg a két Celsius-fokot globális szinten 2100-ig. A legfrissebb adatok azonban azt tanúsítják, hogy a jelenlegi károsgáz-kibocsátás mellett a hőmérséklet akár 4 Celsius-fokkal vagy még többel is emelkedhet az évszázad végéig.

A globális átlaghőmérséklet 0,8 Celsius-fokkal nőtt az az ipari forradalom után. A múlt héten pedig elérte a kritikusnak mondott 400 ppm feletti értéket az északi félteke jó része felett a légkör szén-dioxid tartalma a Kaliforniai Egyetem által működtetett hawaii Mauna Loa Atmoszférakutató Obszervatórium kutatói szerint. A Föld légkörének szén-dioxid-tartalma hozzávetőleg 280 ppm volt az ipari forradalom előtt, a mérések 1958-as kezdetekor azonban már 316. A tudósok szerint a növekedés 90 százalékáért az emberi tevékenység a felelős.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 101 megtekintés

Videó: 48 296 283 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920318

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh