Az Egyesült Nemzetek Szervezetének néhány magas rangú képviselője úgy véli, hogy a katonai területen bekövetkező technológia előrelépések már elérték azt a határt, amit nem kellene átlépni.

Christof Heyns, az ENSZ jelentéskészítőjének közlése szerint számos ország fejlesztett és fejleszt ki olyan fegyverrendszereket, amelyek képesek önállóan cselekedni és egy számítógépes program segítségével eldönteni, hogy megsemmisíthetők-e az emberi célpontok. "Az önállóan működő halálos robotok (LAR) aggodalomra adnak okot az élet védelmével kapcsolatban - mind háborúban, mind békében" - jelentette ki a szakember.

Amennyiben ilyen robot fegyverrendszerek bevetésére kerül sor, úgy végső soron az emberek helyett gépek fognak dönteni arról, hogy ki élhet és kinek kell meghalnia. Az általa készített jelentésben ezért azt szorgalmazta, hogy világszerte hirdessenek moratóriumot az ilyen fegyverrendszerek gyártása kapcsán azért, hogy időt adjanak az egyes nemzeteknek arra, hogy megvitathassák a fejlesztésekkel kapcsolatban felmerülő jogi és etikai kérdéseket.

Heyns számára azonban nem csak a morális aggályok játszanak komoly szerepet a LAR rendszerekkel kapcsán. Amiatt is aggódik, hogy ha ezek a megoldások elterjednek, akkor ezáltal jelentős mértékben megnő a háborúk kialakulásának a kockázata. A kormányoknak ugyanis nem kellene a halott katonák miatt a lakossággal szemben magyarázkodniuk, hanem egyszerűen gyilkos gépekkel támadhatnák meg a többi államot.

Tisztázatlan, hogy a robotok miként különböztetnék meg egymástól az ellenséges harcosokat a civilektől, miként egy robot azt sem tudja megbecsülni, hogy megadta-e magát valaki, és mikor van szükség esetleg más döntések meghozatalára, a helyzet áttekintésére vagy a visszavonulásra. Mindez azt eredményezheti, hogy a konfliktusok még az eddigieknél is kíméletlenebbek és kegyetlenebbek lesznek.

Heyns végül azzal zárta a jelentését, hogy a harci robotok hadrendbe állítása a következő nagy forradalmat jelentheti a katonai területen, éppúgy, mint volt egykor a puskapor és az atombomba feltalálása. "Az idő rendkívül fontos tényező. A technológiát feltartóztatni kicsit olyan, mintha az időt akarnánk megállítani" - szögezte le a szakember. A dokumentum elkészítését a Stop Killer Robots nevű szervezet is támogatta.

A amerikai katonairobot-program vezetője - Charles Cartwright vezérőrnagy - 2006 nyarán egy robotikai konferencián kifejtette, hogy már mintegy 10 000 robotot vetettek be eddig az iraki háborús térségben különböző feladatokra. 2010 júliusában kiszivárgott: harci robotokat telepítenek Észak- és Dél-Korea határára. 2010 augusztusában pedig Peter W. Singer amerikai politológus úgy nyilatkozott: ahogy egykor az atombomba, úgy napjainkban a robotok változtatják meg a hadviselést. Szerinte a harci robotok alkalmazása előre nem látható kockázatot hordoz magában és súlyos etikai problémákat is felvet.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 843 259 megtekintés

Videó: 49 020 156 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7043374

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh