A nigériai személyi igazolványok a jövőben tartalmazni fogják a MasterCard márkajelzését is. A cég először tesztelné ezt a megoldást, így minden állampolgár fizethet elektronikusan.

Az afrikai országban a lakosság több mint fele rendkívüli szegénységben él, az iskolák többsége katasztrofális állapotban van. Ennek ellenére a kormány úgy döntött, bevezeti a fizetésre is használható személyi igazolványt, ami teljesen egyedülálló megoldás. A helyi kabinet és a MasterCard képviselői már megállapodtak a projekt részleteiről. A következő három hónapban, a program első szakaszában 13 millió okmány készül el. A MasterCard tervei alapján minden nigériai állampolgár ilyen személyi igazolványt kap majd. Ez közel sem egyszerű feladat, hiszen Nigériának 167 millió lakosa van, ezzel a legnépesebb afrikai államnak számít.

Dr. Ngozi Okonjo-Iweala helyi pénzügyminiszter közölte, hogy a projekt egyesítheti az állami és a magánszektort. Azt reméli, hogy az új okmánynak köszönhetően minden állampolgár egyenlő lehet, hatékonyabbá válhat a kormányzás és visszaszorulhat a korrupció. Az igazolványba mikrochip kerül, ebben tárolják a tulajdonosok személyes és biometrikus adatait. Minden kártyához tartozik majd egy külön folyószámla az Access Banknál, de az elfogadóhelyek között lesz a United Bank for Africa, a Union Bank, a Zenith, a Skye Bank, a Unity Bank, a Stanbic és a First Bank is.

Az új National Identity Smart Card-nál a személyes adatokat (ujjlenyomat, digitális aláírás, arcjellemzők) egy központi adatbázisban fogják tárolni, ugyanakkor a bankkártyára használatára vonatkozó információkat nem jegyeznék fel. Az adatbázist a kormány fogja kezelni. Okonjo-Iweala közölte, hogy a tárolt adatokat különböző kormányrészlegek használják majd, a hivatalos leírás alapján a felhasználók tudta nélkül. Az új rendszer elsősorban a vidékieknek jelenthet nagy segítséget, akik jelenleg még számlával sem rendelkeznek.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...