Egy új vezeték-nélküli kommunikációs technika lehetővé teszi az eszközöknek, hogy rádió- és televízió hullámok visszaverésével, vagy elnyelésével kommunikáljanak, sőt a hullámok még az energiaforrást is biztosítják.

"Átértelmezhetjük a minket körülvevő vezeték-nélküli jeleket, melyek így egyszerre szolgálnak energiaként és kommunikációs médiumként" - nyilatkozott a kutatást vezető Shyam Gollakota, a Washington Egyetem munkatársa. "Remélhetőleg számos területen lesznek alkalmazásai, beleértve a viselhető számítógépeket, az intelligens otthonokat és az önfenntartó szenzorhálózatokat".

A "környezeti visszaszórás" (ambient backscatter) elnevezésű technikát egymástól több méterre elhelyezett bankkártya méretű prototípus eszközökkel demonstrálták. A kutatók minden eszköz esetében antennát építettek a hagyományos áramköri lapokba, ami egy LED fényt villant fel, amikor kommunikációs jelet vesz egy másik eszköztől. A technikát több helyszínen is tesztelték, többek közt épületen belül, a nyílt utcán, vagy éppen egy parkolóház legfelső szintjén, melyek 800 métertől 10 kilométerig bezáróan helyezkedtek el egy TV toronytól.

A teszteredmények tanúsága szerint az eszközök képesek voltak kommunikálni egymással, még a toronytól legtávolabb elhelyezkedők is. A vevő eszközök másodpercenként 1 kilobites sebességgel fogták adó társaik jeleit, miközben kültérben valamivel kevesebb, mint 1 méterre, beltérben fél méterre helyezkedtek el egymástól. "Eszközünk hálózatot alkot a levegőből " - magyarázta Joshua Smith, aki szintén részt vett a kutatásban. "A jelek visszaverésével előállítható egy Morse-kód az akkumulátor nélküli eszközök között"

A kutatók szerint ilyen okos-szenzorok állandó jelleggel beépíthetők és elhelyezhetők szinte bármilyen építményben, majd beállítható az egymással történő kommunikációjuk. "Egy hídban elhelyezett érzékelők figyelemmel kísérhetik a beton és az acél állapotát, riasztást küldve, ha az egyik szenzor egy hajszálrepedést észlel" - magyarázta Smith. "A technológiát a kommunikációban is használhatjuk, például a viselhető eszközöknél szöveges üzenetekhez, email-ekhez anélkül, hogy fogyasztanánk az akkumulátorukat".

Gollakota is az utóbbi megoldást vizionálja, olyan eszközökbe építené be a technológiát, melyek akkukkal működnek ugyan, viszont megoldásuk révén, ha lemerül is az eszköz, például egy okos-telefon, akkor is képes lesz még használója szöveges üzeneteket küldeni, pusztán az őt és az eszközt körülvevő TV jelek energiáját felhasználva.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 114 megtekintés

Videó: 47 969 466 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887653

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh