Nem volt egyértelmű vereség a magyarok számára a mohácsi csata - állítják történészek, akik szerint valójában nagyon kiélezett küzdelem zajlott és végül csak a török túlerő döntött.

Az 1526 Mohács című animációs film új szemszögből mutatja be az ütközetet. A készítők szerint hibás vélekedés, hogy a mohácsi csata egyértelmű vereség volt. Igaz ugyan, hogy a túlerőben lévő török hadsereg végül legyőzte a magyarokat, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a magyarok közül senki nem menekült el a csatatérről, a sereg pedig rendkívül jól meg volt szervezve. A magyar hadvezetők még arra is felkészültek, hogy a törökök esetleg másik irányból támadnak, ezért várakozott Szapolyai János erdélyi vajda serege Szegednél.

Az egyik készítő, Baltavári Tamás azt mondja: győzhettünk volna. Szerinte a magyar katonai vezetés kihozott a magyar hadseregből mindent, amit kihozhatott a csatamezőn. A front csaknem négy kilométer hosszú volt. A magyar csapatok az egyik oldalon le is győzték a török sereget és a szultán közvetlen közelébe jutottak. A törököknek azonban korszerűbb fegyvereik voltak. A bemutatót augusztus 29-én, a mohácsi csata 485. évfordulóján tartották Hadtörténeti Múzeumban. Mohácson közben ma átadták a Történelmi Emlékhely új fogadóépületét. A mohácsi csata évfordulójára elkészült húsz méter átmérőjű, üvegkupolával fedett, koronát formázó négyszintes létesítmény állandó és ideiglenes kiállításoknak ad helyet, de van benne látogatóközpont, rendezvényterem és információs pont is.

Forrás: pozitivnap.hu

Az 1526 augusztus 29-en megvivott mohácsi csatát bemutató dokumentumfilm előzetese itt látható: Kattintson ide...

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4438089

Jelenleg az oldalon

3
Online