Tudósoknak agyletapogatási technikákkal sikerült rekonstruálniuk arcokat pusztán az emberi gondolatokból.

A NeuroImage szaklap részéről publikálásra elfogadott tanulmányban a kutatók egy fMRI készülékbe fektették alanyaikat, ami a véráramlás mérésével határozza meg az agy különböző területein végbemenő tevékenységeket. Ezután arcképeket mutattak a kísérletben részt vevőknek, majd kizárólag az fMRI adataiból megalkották az alanyok agya által feldolgozott arcok másait.

"Ez gondolatolvasás" - mondta Alan S. Cowen, a Berkeley Egyetem végzős hallgatója, aki Marvin M. Chun, a Yale professzorával és Brice Kuhl-lal, a New Yorki Egyetem kutatójával közösen készítette el a tanulmányt.

A közzétett képeken az eredeti fotók és a rekonstruált változatuk láthatók. Bár a kísérletekben, amihez 30 agyletapogatást használtak fel, az újraalkotott képek kissé elmosódottak, hasonlítanak az eredetiekre. A rekonstrukció minden esetben pontosan visszaadta a bőrszínt, illetve a 30-ból 24 esetben megfelelően rögzítette az arckifejezést, például egy mosolyt. "Egyértelműen van még hova fejlődnünk" - mondta Cowen, hozzátéve, hogy ezeket a kísérleteket két évvel ezelőtt végezték el, tanulmányukat azonban csak az utóbbi hónapokban fogadták el publikációra. Az elmúlt időszakban munkatársaival a módszer tökéletesítésén dolgoztak. "Kifinomultabb matematikai modelleket használunk az fMRI adatok feldolgozásához, ezért az eredményeknek is javulniuk kell".

A képalkotó szoftver kalibrálásához a kutatók 300 arcot mutattak a kísérletben részvevőknek, miközben rögzítették agytevékenységüket. Ezután 30 új arcot tettek eléjük és a rögzített sémák alkalmazásával kizárólag az agyletapogatás adataiból rekonstruálták a látottakat. Technikájuk fejlődésével az alkalmazások is jelentősen bővülhetnek, a mentális rendellenességek alaposabb megismerésétől az álmok megjelenítésén át akár a bűnügyek megoldásáig. "Láthatjuk, hogyan észlelik különböző rendellenességekkel, például autizmussal élő emberek az arcokat - és ezek felhasználásával segíthetjük a diagnosztizálást" - mondta Cowen.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 855 461 megtekintés

Videó: 49 036 465 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7048371

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh