A Berlini Műszaki Egyetem kutatási projektjét számos gyártó támogatja. A szakemberek elsősorban a nem kompatibilis interfészek problémájának megoldására összpontosítanak.

Az egyetem egy hannoveri kiállításon mutatta be azt a robotot, amit gesztusvezérléssel lehet irányítani. A fogókar tevékenysége előre beprogramozható a kezelő elképzelései alapján. A szakembereknek a tervezett mozdulatokat előzetesen el kell végezniük, ezeket rögzíti egy kamera, majd lefordítja a robotok által értett nyelvre. Ezután a robot önállóan is el tudja végezni a mozdulatokat.

A kiállított modell csupán egy funkcióit tekintve korlátozott eszköz volt, de így is kiválóan bemutatta, mire számíthatunk a jövőben. Az eredeti robotot a Berlini Műszaki Egyetem egyik intézetében használják és két Microsoft Kinect eszközzel is összekötötték. Ezek pontosan felismerik és feljegyzik a gesztusokat, s ennek köszönhetően precízen tudják vezérelni a robotot.

Az új robot vezérlése a kutatási projekt keretében létrehozott cloudon keresztül történik. A program célja, hogy eltűnjenek az egyes gyártók megoldásai közötti inkompatibilitások és létrejöjjön egy univerzális interfész, ami egy felhőszolgáltatásra épül. Mindez azt jelentené, hogy a különböző robotok gyártótól és készülékektől (PC, táblagép, okostelefon) függetlenül vezérelhetők lesznek. A Picasso nevű projektet többek között támogatja a Bosch, a Sotec, a Robomotion, a Reis Robotics, valamint a résztvevők között van a Stuttgarti Egyetem és a Fraunhofer Társaság egyik intézete.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 691 megtekintés

Videó: 48 314 050 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922714

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh