Nem növekedett az óceánok mélyének átlaghőmérséklete 2005 óta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tanulmánya szerint.

A NASA pasadenai bolygókutató részlegében (Jet Propulsion Laboratory, JPL) a 2005 és 2013 közötti óceáni hőmérsékleti mérések eredményeit elemezték. Az értékeket műholdakkal és a világ óceánjainak vizében lévő 3000 bója mérései alapján számították ki.

Azt fedezték fel, hogy az 1995 méternél mélyebb vízrétegben szinte semmiféle hőmérsékleti változás nem történt a vizsgált időszakban - idézte a Science Daily ismeretterjesztő portál a Nature Climate Change klimatológiai lapban megjelent publikációt.

Ennek ellenére az óceánok vízszintje továbbra is emelkedik, főként Grönland és az Északi-sarkvidék jégtábláinak olvadása miatt - hangsúlyozta Josh Willis, a JPL munkatársa, a tanulmány társszerzője, aki szerint az éghajlatváltozás tényét eredményeik nem kérdőjelezik meg.

Az üvegházhatású gázok légköri mennyisége a 21. században tovább nőtt, ahogy a 20. században is, a Föld felszíni átlaghőmérséklete viszont az utóbbi években nem emelkedett tovább. Az óceánok felső, 1995 méter feletti vizeinek átlaghőmérséklete még mindig nő, ám a melegedés nem elég gyors ahhoz, hogy megmagyarázza a levegő hőértékeinek stagnálását.

A földön, a levegőben és a tengerekben zajló folyamatokban is keresték, mi történik a "hiányzó" hővel. Az egyik hipotézis az volt, hogy az óceánok alsó része nyeli el, ám erre nem volt elég bizonyíték.

A most publikált tanulmány az első, amelyik műholdmegfigyelésekkel és a felső vízhő közvetlen mérésével tesztelte az utóbbi elképzelést. Abból a tényből indultak ki, hogy a víz kitágul, ahogy melegszik. A tengerszint a tágulás és a jégtáblák olvadásából keletkező többlet miatt is emelkedik.

A vízszint összes emelkedéséből kivonták a víz felső felének kitágulása és a jégolvadásból származó többletvíz miatti szintnövekedést. A maradék képviselte a mélységi vizek melegedése előidézte szintemelkedést.

Ez a maradék lényegében nulla volt: a mélység vizeinek melegedése valójában nem járult hozzá az óceánok szintjének emelkedéséhez a vizsgált időszakban - írták a kutatók.

A JPL egy másik kutatójának, Felix Landerernek ugyanebben a számban közzétett tanulmánya műholdmérések és a tengerszint változásainak éghajlati modelljei segítségével azt találta, hogy az óceánok a korábbi becslésekhez képest sokkal - 24-58 százalékkal - több hőt nyeltek el az 1970 és 2005 közötti 35 évben.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 931 megtekintés

Videó: 48 294 050 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920132

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh