Olyan kapszulát dolgoztak ki, amely menet közben, a kívánt adagokban engedi ki a hatóanyagot. Sokak számára jelent gondot a hagyományos tűszúrások, injekciók puszta gondolata, az ilyenkor jelentkező (egyébként többnyire minimális) fájdalom, de maga a beviteli módszer sem mindig ideális. Az ezzel kapcsolatos problémák megoldását tartja szem előtt az MIT és a Massachusetts General Hospital (MGH) közös kutatócsoportja, amely most egy speciális kapszulával állt elő.

Az általuk kidolgozott megoldás tulajdonképpen egy apró tűkkel körülölelt miniatűr tároló, amely a lenyelést követően nemcsak a gyomorban, de ezt követően a bélrendszerben, majd pedig a végbélben is adagokban biztosítja, engedi ki az abba zárt hatóanyagot, attól függően, hogy miként választjuk meg a kialakítás részleteit és magát a bevitelre szánt mennyiséget. Véleményük szerint így jóval kényelmesebb és hatékonyabb módon juttathatjuk be a szervezetbe a nagyobb fehérjemolekulákból álló gyógyszereket, amelyek hagyományos tabletta formájában nem túl hatásosak, mivel az emésztőrendszer túl hamar lebontja azokat, mint ahogy a bevitt élelemben található molekulákkal is történik.

A kísérletek során disznókat kezeltek inzulinnal, az állatok emésztőrendszerén végighaladó kapszula pedig a jelek szerint nem okozott belső sérüléseket, dacára annak, hogy az apró tűk rozsdamentes acélból készültek. Itt egyébként két, illetve három eltérő megoldáson is dolgoznak, az egyikben a belek összehúzódása préseli ki a hatóanyagot a kapszulából, a másodikban pedig maguk a kitüremkedések is egy-egy zárt teret képeznek, amelyek menet közben letörve, a hatóanyagot magukból kispriccelve adagolják azt a betegek számára – a harmadik változatban a rozsdamentes acél helyett cukorból alakítanák ki a kiömlőnyílásokat, hogy ezzel is minimalizálják a belső sérülések esélyét.

Amennyiben a fejlesztés sikeresnek bizonyul, a cukorbetegség mellett számos egyéb esetben, így például a különböző rákos megbetegedések gyógyszeres kezelésében is kiválthatók lennének a tűszúrások, illetve biztosítani lehetne a nagyobb molekulákból felépülő hatóanyag megfelelő munkáját.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 60 328 707 megtekintés

Videó: 35 737 940 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5703351

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh