Tervei szerint október 27-én állítja pályára első űreszközét az aszteroidák bányászatát célul tűző Planetary Resources. Az aszteroidákat felfedező űrtávcső-flotta Arkyd 3 névre keresztelt technológiai demonstrátora mindössze 33 centiméter hosszú és 10 centiméter széles, és a Nemzetközi Űrállomásra induló soron következő kereskedelmi teherhajón fog utazni. "A küldetés az űrtávcsövek alapvető műszaki megoldásait és szoftverét fogja tesztelni és kiértékelni" - nyilatkozott a cég szóvivője, Stacey Tearne.

A hollywood-i rendező, James Cameron, a Google-vezér Eric Schmidt és az X-díj alapító Peter Diamandis által támogatott Planetary Resources dollármilliókat akar fektetni 10 darab Arkyd 100 űrtávcső föld-körüli pályára állítására, hogy általuk megtalálják a fémet rejtő aszteroidák árulkodó spektroszkópos jeleit.

Ha megvan a potenciális aszteroida, a cég egy újabb, rakétahajtással ellátott Arkyd 200 távcsövet küld a leendő bányászati terület elfogásához és felszínközeli nemesfémeinek, például a platina és az arany elérhetőségének felméréséhez. Végül egy bányász űrhajóraj, az Arkyd 300-asok indulnak a lelőhelyek felé, és az aszteroidákra leszállva kitermelik az erőforrásokat. Ez tehát az elmélet. A kezdeti szakaszokban a Planetary Resources közösségi finanszírozással, úgynevezett crowdfunginggal oldja meg az Arkyd 100 űrtávcső technológia fejlesztését, amit első lépésben az Arkyd 3 fog tesztelni. Eddig ezzel a módszerrel 17.600 támogatótól 1,5 millió dollárt sikerült szerezniük.

Amennyiben az Arkyd 3 tesztjei terv szerint zajlanak, jövőre egy újabb prototípus indulhat útnak, amit 2016 végén követhet az első Arkyd 100. "Várom a Planetary Resources küldetés indulását, mivel egy rendkívül megbízható csapatról van szó, hosszú távú tervekkel" - mondta Richard Crowther, a Brit Űrügynökség főmérnöke, aki szerint jelenleg az aszteroidák tulajdon- és egyben bányászati joga a legfőbb kérdés. "Az ENSZ űrrel kapcsolatos egyezményei és konvenciói képesek kezelni ezeket a kereskedelmi vállalkozásokat. Ahogy a föld-körüli küldetéseknél, úgy az aszteroidáknál is meg fogjuk találni a nemzetközi és nemzeti űrtörvényekhez szükséges mechanizmusokat, melyek minden ország érdekeit szolgálni fogják" - nyilatkozott a New Scientist-nek.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 709 megtekintés

Videó: 47 966 668 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887434

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh