Amerikai és ausztrál kutatók olyan rendszert fejlesztettek ki, amelynek a segítségével robotok bizonyos tevékenységeket nem hétköznapi módon ismerhetnek meg.

A kifejlesztett új rendszer egyelőre még közel sem tökéletes és a korábbi kutatási projektekre épít. A cél az, hogy a jövőben a robotok akár YouTube-videók segítségével is megtanulhassanak főzni és más tevékenységeket elvégezni. Az új programban megpróbálják a korábbi hibák számát csökkenteni és lehetővé válik a videók korlátozások nélküli használata. A felhasznált felvételeket egyébként nem robotoknak, hanem felhasználóknak készítették.

A kutatók szerint az előzetesen integrált rendszernek köszönhetően a valóban intelligens robotok akár a háztartási munkákra is alkalmazhatók lesznek, s képessé válhatnak arra, hogy a videók segítségével saját maguk bővítsék a tudásukat. A rendszer két felismerési modulból áll, az egyik a kézmozdulatokat, a másik a tárgyakat azonosítja. Lehetőség van arra is, hogy a robot később reprodukálhassa az általa végzett tevékenységet. A tesztelési időszakra a tudósok összesen 88 YouTube-videót választottak ki és nem véletlenül esett a választásuk a főzésre. Úgy gondolták, hogy a főzés mindenképpen egy olyan tevékenység lesz, amit a jövőben a háztartási robotok végeznek majd.

A projektben a Maryland Egyetem és az ICT ausztrál kutatóközpont munkatársai vettek részt, a kutatásokat támogatta többek között az Európai Unió, az amerikai National Science Foundation és az Amerikai Egyesült Államok Hadserege is. A szakemberek már nyilvánosságra hozták a legfontosabb megállapításaikat, míg az eredményeiket az Association for the Advancement of Artificial Intelligence 29. éves konferenciáján mutatják majd be.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 506 155 megtekintés

Videó: 33 551 159 megtekintés

Látogatók

Összesen5582839

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh