A Földhöz eddigi legjobban hasonlító égitesteket fedeztek fel Naprendszerünkön kívül amerikai csillagászok.

A Földnél csak kicsivel nagyobb két planéta két különböző csillag körül kering, nagy valószínűséggel úgynevezett lakható övezetükben - közölték kedden a Harvard Smithsonian Asztrofizikai Központ (CfA) kutatói. Egyelőre nem tudják, lakható-e valamelyik égitest.

A Kepler amerikai űrteleszkóp a megfigyelési adatok alapján nyolc távoli planétát észlelt, amelyek valószínűleg mind gazdacsillagaik lakható övezetében keringenek, tehát ott, ahol nincs se túl nagy forróság, se túl nagy hideg a folyékony víz létéhez. Ezen objektumok legtöbbje nagy eséllyel kőzetbolygó, mint a Föld - emelte ki az eredményeket bemutató tanulmány főszerzője, Guillermo Torres, a CfA munkatársa.

A statisztikai elemzések alapján az észlelt égitestek közül kettő különösen hasonlít a Földhöz.

A Kepler-438b katalógusszámú bolygó csak 12 százalékkal nagyobb, mint a Föld, és 70 százalékos valószínűséggel kőzetbolygó. Egy vörös törpecsillag körül kering, ami kisebb és hűvösebb a Napnál.

A Kepler-438b olyan kis távolságra kering gazdacsillaga körül, hogy 40 százalékkal több fény éri, mint a Napról a Földet. A kis exoplanéta mégis 70 százalékos valószínűséggel a csillag lakható övezetében kering.

A Kepler-442b szintén egy vörös törpecsillag körül kering, 97 százalékos valószínűséggel lakható zónájában. A Földnél egyharmaddal nagyobb planéta kétharmad annyi fényt kap csillagától, mint bolygónk a Naptól.

Még nem tudjuk biztosan, vajon valóban lakhatóak-e ezek a bolygók. Csak azt mondhatjuk, sokat ígérő jelöltek lehetnek - fogalmazott ki David Kipping, a Cfa munkatársa. A kutatók szerint a Földhöz eddig leginkább hasonlító, két korábban felfedezett exoplanéta tíz, illetve negyven százalékkal nagyobb bolygónknál.

A csillagászok már több mint 1800 exobolygót, azaz Naprendszerünkön kívüli bolygót regisztráltak, közülük azonban sok csupán lakhatatlan gázóriás. A Kepler megtalálta új missziójának első exobolygóját. Akár 70 ezer exobolygót is felfedezhet a Gaia.

Forrás: richpoi.com / MTI Kattintson ide...

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4619485

Jelenleg az oldalon

5
Online