Egy kísérlet első páciense túl van a beavatkozáson, az időskori látás helyreállíthatónak tűnik.

Még a nyár folyamán írtunk egy érdekes eljárásról, amelynek során a centrális látás makuladegeneráció miatti elvesztését igyekeztek orvosolni, mégpedig egy sikeresnek tűnő műtéttel. Korábban már történtek hasonló beavatkozások, mi több, egyes kutatók őssejtekkel is próbálkoztak, most pedig ez utóbbi esetében számoltak be sikerről.

A londoni Moorfields Eye Hospital egyéb intézetekkel és vállalatokkal kötött együttműködése révén jött létre 10 évvel ezelőtt a London Project to Cure Blindness, amelynek tagjai az elmúlt hónapban végrehajtották az első sikeres(nek tűnő) őssejtterápiát. Ez szintén a makuladegeneráció gyógyítását célozza, mégpedig olyan őssejtek beültetésével, amelyek a remények szerint retinasejtekké alakulnak majd át, hiszen az AMD esetében a retina egyes részeinek degenerációjáról beszélhetünk, emiatt fordul elő idős korban a fokozott látásvesztés.

Az első páciens (aki egy névtelenségét megőrizni kívánó idős hölgy) után még kilenc másik beteg bevonására kerül majd sor, akik a következő másfél-két évben esnének át ugyanezen eljáráson. Az orvoscsapat ezt követően egy teljes éven át figyeli majd az érintettek állapotát és igyekeznek teljes körű képet kapni a folyamat alakulásáról. Ezen adatok hiányában még nem tudják, hogy az eljárás mennyiben és milyen hosszú ideig működhet, de egy esetleges siker esetén tervezik további személyek bevonását, ami azért lenne fontos, mert csak az Egyesült Államokban 15 millió idős ember érintett.

Az őssejtterápia jóval költségesebb a ma széles körben alkalmazott eljárásoknál, de azt a reményt nyújtja, hogy a jövőben jóval hatékonyabb alternatíva lehet.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 218 059 megtekintés

Videó: 47 350 816 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6760404

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh