Az Oculus Rift az űrben kifejezetten hasznos eszköznek bizonyulhat a magány ellen.

Amerikai egyetemek egy kisebb csoportja már az ezredforduló óta foglalkozik a virtuális űrállomás kiépítésének gondolatával, amely elsősorban mentális téren nyújtana segítséget a hosszú űrutazásban résztvevő személyeknek, különös tekintettel a bezártságra és a magányra. Közeledünk a hosszabb kísérleti fázishoz, amely több fontos kérdésre is választ adhat.

A Dartmouth professzorai, egészen pontosan az egyetemen belül megalakult DALI csoport, Psych VR néven indította el az érdekes projektet, amely az Oculus VR által fejlesztett eszköz felhasználásával szeretné megoldani a hosszú űrutazások egyik legnagyobb problémáját. Tekintettel arra, hogy a Marsra utazó űrhajósok két évet töltenének el összezárva, az expedíció nemcsak fizikális, de mentális szempontból is óriási kihívásnak számít, ezért a kutatók mielőbb szeretnének választ kapni az ezzel kapcsolatos kérdésekre, elkerülve az esetleges bonyodalmakat.

Az egyetem csapatának tagja Jay Buckey, aki korábban maga is űrhajósként vett részt egy űrsikó-küldetésben, véleménye szerint pedig a virtuális valóság bizonyos értelemben nagy segítséget nyújthat az expedíció tagjainak. A pontos hatást természetesen még itt a Földön szeretnék felmérni, ezért a kanadai Alert személyzetén próbálják majd ki az eszközt, amely a legészakibb állandóan lakott település (és egyben katonai bázis). Amennyiben a kísérlet itt sikerrel zárul, jó esély van arra, hogy az űrben is hasonló eredményeket érhetünk el, hiszen az északi-sarkhoz közeli helyszínen tartózkodók a sötét és az extrém hideg miatt szintén nem engedhetik meg maguknak a sétákat és a szabadban tartózkodást.

A siker egyben azt is jelentené, hogy a NASA is komolyan elgondolkodna az Oculus Rift (vagy valamilyen hasonló fejlesztés) alkalmazásán, így kibővülne az űrhajósok eszköztára.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 752 megtekintés

Videó: 47 966 715 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887435

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh