Nitrogénben gazdag csillagokra bukkantak a Tejútrendszer közepében, amelyek segíthetnek ebben.

A Liverpool John Moores Egyetem asztrofizikai kutatóintézetének egyik szakembere jelentette be a napokban, hogy több koros, nitrogénben gazdag csillagot pillantottak meg saját galaxisunk magjában, amelyek betekintést nyújthatnak a Tejútrendszer fiatalkorába, választ adva a kialakulással és a formálódás korai szakaszával kapcsolatos kérdéseinkre.

Az említett egyetem tagja a Sloan Digital Sky Survey néven futó összefogásnak, amelynek egyik projektje az Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment (APOGEE). Ez utóbbi program több százezer csillag infravörös megfigyelését koordinálja, ennek keretében került sor a legutóbbi megfigyelésre. A közlemény szerint sikerült több olyan ősi csillagot megfigyelniük, amelyekhez fogható példányokat korábban kizárólag az úgynevezett gömbhalmazokban találtunk meg – a mostaniak valószínűleg ehhez hasonló ősi gömbhalmazok maradványai, ami alátámasztja azon korábbi feltételezéseket, miszerint a Tejútrendszer korábbi állapotában ezek száma akár a mai tízszeresét is elérhette.

A munka további eredményei segíthetnek a Tejútrendszer magjának megértésében, ezzel kapcsolatban ugyanis még mindig csak nagyon homályos elképzeléseink vannak. Az infravörös tartományban folytatott megfigyelés révén megkerülhetjük az itt jelenlévő por által jelentett akadályt, és bár a nitrogénben gazdag csillagok jelenléte még nem garancia arra, hogy ezek valóban ősi gömbhalmazok megmaradt tagjai (hiszen lehetnek például a korai csillagképződési folyamatok melléktermékei is), jó eséllyel valóban erről van szó, ami viszont adatokat szolgáltathat a gömbhalmazok megsemmisülésével kapcsolatos kérdéseinkre.

A megfigyelés természetesen folytatódik, ennek során tesztelik majd a meglévő elméletek mindegyikét.

Forrás: sg.hu / sdss.org / ljmu.ac.uk

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 629 megtekintés

Videó: 48 299 898 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920663

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh