Ezek pedig nagyrészt a lakható zónában helyezkednek el, így akár folyékony víz is lehet rajtuk.

A NASA hivatalos közleményben számolt be egy nemzetközi csillagászcsapat munkájának eredményéről, amely meglehetősen nagy visszhangot váltott ki a sajtóban. A szakemberek egyszerre hét, a Földhöz hasonló méretű bolygóra bukkantak, amelyek minden szempontból ígéretesnek tűnnek.

A bejelentés szerint a tőlünk mintegy 40 fényévre található Trappist-1 csillag kísérőiről van szó, amelyekből eddig összesen hetet helyeztünk el a térképen, ezek pedig mind a Földhöz hasonló méretűek, a csillagtól való távolságuk alapján pedig nagyrészt a lakható zónán belül helyezkednek el. Igaz, nem teljesen új munkáról van szó, hiszen itt már 2016 során is beszámoltunk az érdekes eredményekről, most azonban kiderült, hogy az egyik, akkor egyetlen bolygóként leírt nyom valójában három különböző égitestből állt össze, ehhez pedig két további példány sorakozott fel.

A Trappist-1 egy meglehetősen halovány törpecsillag, amely ezzel egy komoly előnyt kínál, hiszen az előtte elvonuló bolygók százalékos arányban nagyobb esést produkálnak az onnan érkező fényben, így ezen égitesteket mintegy 80 százalékkal könnyebb detektálni, mint a Naphoz hasonló csillagok esetében. A bolygók közül három rendelkezhet olyan régiókkal, amelyek folyékony vizet tartalmazhatnak, további három azonban egyértelműen a lakható zónán belül található, vagyis itt van igazán esély az élet jelenlétére. A hetedik példány némileg távolabb van, ez valószínűleg túl hűvös ehhez (felszínét akár jég is boríthatja), de az arány így is rendkívül jó, különös tekintettel arra, hogy az eddigi eredmények alapján mind a hét szilárd felszínnel rendelkezik.

A szakemberek a Spitzer űrteleszkóp és egyéb teleszkópok segítségével végezték el a munkát, bár az eredeti bejelentést követően a Hubble is besegített, hiszen ennek révén tudták megerősíteni, hogy a két belső bolygó jó eséllyel szilárd felszínt vonultat fel. Egyes példányok talán mindvégig egyazon oldalukat mutatják a csillag felé, de itt még további megfigyelésre lesz szükség, hogy a megmaradt kérdésekre is választ kapjunk.

Forrás: sg.hu / nasa.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 211 megtekintés

Videó: 47 966 898 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887451

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh