A szigeteken és a kontinensek part menti területein halmozódnak fel világszerte a nem őshonos állat- és növényfajok - figyelmeztetnek a kutatók a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban közölt tanulmányukban.

Wayne Dawson, a nagy-britanniai Durham Egyetem kutatója szerint a gyorsan elszaporodó, az ökoszisztémában nagy károkat okozó, vagyis invazív fajok esetében a megelőzés a leghatékonyabb megoldás, ezért elsősorban erre kell koncentrálni - írta a BBC News.   

A kutatók nyolc állat- és növénycsoport adatait vizsgálták meg 186 szigeten és a kontinensek 423 part menti területén.   

Az eredmények szerint a Hawaii-szigetek, Új-Zéland Északi-szigete, valamint az indonéziai Kis-Szunda-szigetek az idegenhonos fajok globális gócpontjai.   

A Hawaii-szigeteken mind a nyolc állat- és növénycsoportból találtak betolakodó fajokat. Új-Zéland Északi-szigetén a növényzet nagyjából felét a nem őshonos fajok alkotják.   

A kontinensek part menti területei közül Floridában gyülemlett fel a legtöbb invazív faj, köztük hangyák és hüllők, mint például a szalagos tigrispiton.   

A szakemberek úgy vélik, hogy azért ezeken a területeken található a legtöbb idegenhonos faj, mert itt vannak jelentős "belépőpontok", például kikötők. A kutatók szerint éppen ezért ezeken a területeken kell intézkedésekkel elejét venni az invazív fajok elterjedésének.

Forrás: MTI / bbc.com / nature.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 618 megtekintés

Videó: 47 967 640 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887482

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh