Egy brit kutatócsoport emberi embrionális őssejtek beültetésével kezelt két, súlyosan látássérült beteget, egy nyolcvanas éveiben lévő férfit és egy hatvanas éveiben lévő nőt.

A páciensek mindketten időskori makuladegenerációban szenvedtek, ami a sárgafolt sorvadásával és ezzel az éleslátás gyors romlásával jár együtt.

A betegek látása a beavatkozás idejére annyira leromlott, hogy nem tudtak olvasni, a beültetés nyomán azonban mára mezei olvasószemüveggel 60–80 szót olvasnak percenként. A procedúra után 12 hónapig rendszeresen felmérték állapotukat, és egyelőre úgy tűnik, hogy semmiféle nem kívánt mellékhatása nincs a kezelésnek.

A betegség úgynevezett nedves formája során, amely a száraz formában érintett páciensek 10 százalékánál lép fel, kóros érképződés indul meg a retinában, és az új erekből szivárgó folyadék károsítja a szem fényérzékeny sejtjeit alátámasztó szöveteket, ami az előbbiek pusztulásához vezet.

A brit szakértők ezeket a strukturális sejteket pótolták olyan módon, hogy embrionális őssejtekből retinális pigmenthámot növesztettek egy vékony lapon, majd a kész réteget beültették a betegek szemébe. Az új sejtek helyrehozták a romló állapotú fényérzékeny sejtek egészségét, jelentősen javítva a páciensek látását.

Egy másik kutatócsoport tavaly mutatott fel hasonlóan biztató eredményeket: ők indukált pluripotens őssejtekből (iPSC), vagyis felnőtt testi sejtekből visszaprogramozott őssejtekből növesztett új sejteket. A hölgynek, akin a módszert kipróbálták, a látása ugyan nem javult, viszont a gyors romlás megállt.

Ha ez utóbbi módszert sikerülne a látás javítására is bevetni, az még előnyösebb lenne az embrionális őssejtes terápiánál, hiszen emberi embriók elpusztítása helyett egyszerűen a beteg saját testi sejtjeit lehetne felhasználni. Néhányan ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy átprogramozott sejtek esetén nagyobb lehet daganatos sejtek kialakulásának esélye.

Mindkét technika kapcsán sok tehát a további tennivaló, mielőtt bekerülhetnek az orvosi gyakorlatba. Amire óriási igény lenne, hiszen az időskori makuladegeneráció csak az Egyesült Királyságban több mint 600 ezer embert érint. Az új eredmények pedig azt sugallják, hogy az őssejtes kezelésekkel nagyon pozitív változásokat lehet elérni kifejezetten leromlott látású betegek esetében is.

Forrás: ipon.hu / newscientist.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 074 684 megtekintés

Videó: 48 303 498 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921092

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh