Néhány hónapon belül elfogy az üzemanyag, így jön a küldetés vége.

A Kepler, amelynek révén februárban további 100 exobolygó létezését erősítették meg, pályafutása vége felé jár. A NASA szakemberei szerint néhány hónapon belül kifogyhat az üzemanyag, így utoljára fordítják majd az eszközt a Föld felé, hogy visszaküldjék a frissen rögzített adatokat.

Az ügynökség hivatalos közleményben számolt be arról, hogy mindössze becsléseik vannak a tőlünk mintegy 150 millió kilométeres távolságra lévő távcső üzemanyagának mennyiségéről, ezért tovább figyelik a fontos mutatókat (a tartályban uralkodó nyomás, valamint a kommunikációhoz szükséges pozíciómódosítás sebessége), hiszen garantálni szeretnék, hogy egy utolsó alkalommal is megfelelő módon vissza tudják majd küldeni az adatokat, mielőtt végleg el kell búcsúznunk az értékes eszköztől. Mivel utántöltésre nincs lehetőség, a tudományos megfigyelést folytatják, itt a remények szerint további fontos eredményeket kapunk majd, még a komolyabb figyelmeztető jelek befutása előtt.

A Kepler korábban több problémába futott bele, itt a reakciós kerekek meghibásodása miatt 2013-ban maga a küldetés is veszélybe került. A K2-küldetés keretein belül folytatódott a munka, így ezt követően sem volt hiány a további exobolygókból. A szakemberek a K2 indulásakor még úgy becsülték, hogy további 10 kampányra lesz elegendő idő és üzemanyag, az űrtávcső azonban a napokban sorrendben 17-ik ilyen megfigyelési kampányát kezdte meg, ami óriási eredmény – és egyben reményt ad arra, hogy az üzemanyaggal kapcsolatban is hasonlóan konzervatív becslésekkel rendelkezünk, amelyeket az élet cáfold majd meg.

A Kepler elbúcsúzásával természetesen nem állnak le a megfigyelések, hiszen a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) április 16-án indul majd útnak, hogy az égbolt nagy részét monitorozza, a hozzánk közelebb eső, 300 fényéven belüli csillagok fényéből következtessen az ottani esetleges bolygók jelenlétére.

Forrás: sg.hu / nasa.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 541 megtekintés

Videó: 47 967 519 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887472

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh