A kutatókat meglepte az adat, amely átformálhatja az eddigi elméleteket.

A csillagászok eddig úgy gondolták, hogy a sötét anyag az Univerzum mintegy 80 százalékát teszi ki, ennél fogva pedig kulcsszerepet játszik a galaxisok keletkezésében és azok további formálódásában, gyakorlatilag a csontváz szerepét töltve be a világegyetemben. Egy új adat azonban árnyalja a képet, egy távoli galaxisban ugyanis a jelek szerint csak nagyon kevés található ebből a furcsa anyagból.

Szakemberek egy csoportja tette közzé a napokban a bejelentést, amely a tőlünk mintegy 6,5 milliárd fényévre lévő NGC 1052-DF2 (avagy DF2) galaxisra vonatkozik. Ez egy igencsak érdekes példány, mivel nemcsak pusztán nagyon halovány, de a karok és a sűrű mag hiánya miatt sem a spirális galaxisokra, a középen elhelyezkedő fekete lyuk nélkül pedig sem az elliptikus példányokra nem hasonlít. Mi több, nagyon gyér összetételű, emiatt a mögötte elhelyezkedő további galaxisok is jól kivehetők a csillagászok számára, a belső szerkezet azonban ennél is furcsább adatokat produkált.

Az eddig elvégzett számítások szerint a galaxisban nagyjából 200-szor kevesebb csillag található, mint a Tejútrendszerben. Ezek együttes tömege nagyjából 200 millió naptömeget tesz ki, ami azt jelenti, hogy az eddigi modellek alapján az ott jelenlévő sötét anyag 80 milliárd naptömegnek felelne meg, ez utóbbi azonban a jelek szerint mindössze 300 millió naptömegnyi, vagyis apró töredéke a vártnak. A szakemberek arra tippelnek, hogy a DF2 egy ősi törpegalaxis, amely az egyéb, éppen összeolvadó galaxisok gázának felhasználásával formálódott, a közelben pedig valóban megtalálható egy elliptikus galaxis, amely ezt az alapanyagot szolgáltathatta. Mindazonáltal bizarr eredményről van szó, amely alapvetően módosíthatja a meglévő elméleteket, hiszen ezek alapján nem számítottak ilyen példány megtalálására.

Egyelőre annyit szögeztek le, hogy a vártnál jóval kevesebb sötét anyag, a galaxis körül keringő rendkívül fényes klaszterek, valamint a meglepő méret mind összefüggenek, már csak arra kellene rájönni, hogy miként.

Forrás: sg.hu / dunlap.utoronto.ca

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 854 805 megtekintés

Videó: 49 035 789 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7048166

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh