A NASA létrehozott egy kutatási alapot, melynek célja egy ételek előállítására alkalmas 3D-s nyomtató, hogy az űrhajósok egy nap akár kedvenc pizzájukat is élvezhessék a világűrben, vagy akár a Marson.

A 125.000 dolláros összeget Anjan Contractor, a texasi Systems and Materials Research Corporation (SMRC) egyik gépészmérnöke nyerte el az "ételszintetizáló" prototípusának elkészítésére. A NASA reményei szerint a technológia egy nap besegíthet a hosszú űrexpedíciókra, például egy nagyjából 500 napos Mars-utazásra induló asztronauták élelmezésébe.

A Naprendszer távolabbi területeire irányuló küldetések esetében az élelemnek még ennél hosszabb időn át is meg kellene őriznie a szavatosságát. "A hosszú távú űrutazások 15 évnél is hosszabb szavatossági időt igényelnek" - nyilatkozott Contractor a Quartz magazinnak. "A jelenlegi megoldással az összes szénhidrát, fehérje, makro- és mikro tápanyag por formájában van. Kivonjuk a nedvességet és ebben a formájában az élelem akár 30 évig is eláll." A fehérjék nem csak a húsokból nyerhetők ki, hanem rovarokból is, ezáltal új élelmezési forrást lehetne találni az emberiség számára. br>

A különböző összetevők por-patronokba történő szétválogatásával elméletileg lehetővé válik a felhasználók számára a tetszés szerinti keverés, ugyanúgy, mint a receptek hozzávalói esetében, amivel egészen változatos étkezés valósítható meg. Az elv bizonyítására Contractor csokoládét késztett az egyre nagyobb teret hódító háromdimenziós nyomtatási technológia alkalmazásával. Contractor az ételnyomtatót nyílt forráskódú termékké tenné, a jövőképe alapján a felhasználók így szabadon módosíthatják és megoszthatják egymással az egyes recepteket, s a NASA is mindig új ételekkel láthatná el az űrhajósokat. A következő lépcsőfok egy fejlettebb prototípus megépítése lesz, amivel pizzát fog nyomtatni.

A rendszer értelemszerűen a tésztát nyomtatja ki elsőként, majd egy réteg paradicsom "szósz" következik, ami paradicsomporból, vízből és olajból áll össze. A hagyományos feltétek helyett a 3D-nyomtatású pizza egy protein réteget kap, ami származhat húsból, tejből, vagy lehet növényi eredetű is, magyarázta Contractor, aki szerint nem csupán a jövő űrexpedíciói vehetnék hasznát találmányának, de a népesség gyors növekedésével felmerülő élelmiszerhiány problémájára is hatékony megoldást jelentene. "Úgy vélem, és sok közgazdász is ugyanígy gondolja, hogy a jelenlegi élelmezési rendszer nem képes ellátni 12 milliárd embert, így idővel kénytelenek leszünk átértékelni az ételről alkotott képet" - összegzett.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 277 306 megtekintés

Videó: 32 783 889 megtekintés

Látogatók

Összesen5526420

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh