Csöndesek, kicsik, olcsók, és rendkívül hatékonyak: a drónok terjedése megreformálhatja a munkaerőpiacot, ahol alig akad kivételt képző szegmens. Egy friss tanulmány szerint dollármilliárdokat spórolhat a világ, ha a gépekre bízza a munka elvégzését, legyen szó katonaságról, mezőgazdaságról vagy épp a filmiparról. Kinek a munkája lehet így biztonságban?

Azt már egy ideje tudni lehet, hogy közeleg a robotok uralma: az elöregedő társadalmak, az M2M (machine to machine) technológia fejlődése és a kommunikáló hálózatok adta lehetőségek mind-mind a robotok javára döntik a mérleg nyelvét. Az átalakulásnak a világpiacra is hatása van, most azonban egy újabb fronton támadnak minket a gépek: fentről.

A lengyel PwC Clarity from Above című felmérése azt vizsgálja, hogy pontosan milyen hatással lennének a drónok a munkaerőpiacra. Az eredmény megdöbbentő: becslésük szerint akár 127 milliárd dollár értékű emberi erőforrást lehetne helyettesíteni repülő robotok segítségével.

Permetezés, őrzés-védés, filmgyártás

Amellett, hogy rendkívül népszerű karácsonyi ajándéknak számítanak már két éve, a drónok olcsó, könnyű és sokoldalú megoldást kínálnak nagyjából minden területen. A filmgyártásban már évek óta használják légi felvételek készítésére, az Amazon pedig tavaly jelentette be, hogy drónokkal kívánja kiszolgálni a kis hatósugarú kiszállításait (a tervek szerint ez első körben csak Amerikában lesz elérhető).

Emellett jelentős munkaerő-kiváltó hatást érhetnek el a szállítmányozásban, itt 45 milliárd dollár értékben válthatnak ki emberi kapacitást, míg a mezőgazdaságban ez 32,8 milliárd dollár értékű. Előbbinél a készletek és az áruforgalom ellenőrzését tehetik olcsóbbá, a mezőgazdaságban pedig a kárfelmérésben, permetezésben, és a termőföld állapotának felmérésében tudnának segíteni a repülő robotok. De aggódhatnak a pilóták, a katonák, a biztonsági őrök, sőt, akár a bányászati szegmens dolgozói és az úszómesterek is.

Mekkora a veszély?

Az automatizálás az elemzők szerint komoly kockázatot jelent az emberekre nézve, becslésük szerint 2030-ig akár a világ teljes munkaerejének felét helyettesíthetik majd gépekkel, sőt: 45 százalékukat már most is ki lehetne váltani, ha úgy akarnák.

Van azonban egy jó hír: még mindig hiányzik az az átfogó szabályozási rendszer, ami meghatározná a drónok röptetésére vonatkozó feltételeket és előírásokat, erről mind az amerikai, mind az európai légierő tárgyalásokat folytat, Japánban pedig egyenesen drónrendőrséggel vadásszák le az illegálisan röptetett eszközöket. Megfelelő szabályozás híján tehát nem kell rövid távon attól tartani, hogy a robotok átvehetik az uralmat az emberek felett. Mindez azonban csak idő kérdése.

Magyarország egyelőre nincs felkészülve

Nagyjából a Vadnyugathoz lehet hasonlítani a drónhasználat jogszabályozása körül kialakult állapotot itthon. Jelenleg nincs olyan szerv Magyarországon, amely hatékonyan tudná képviselni azokat, akiknek hatósági felszólítás miatt kell levenniük a gépet, de a magánszférájukat féltő polgárok is hoppon maradnak.

Forrás: privatbankar.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 392 108 megtekintés

Videó: 43 690 241 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6205825

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh