Csupán néhány nappal Jupiterhez érkezésének első évfordulóját követően, a NASA Juno szondája közvetlenül a Nagy Vörös Folt felett repül majd el.

A gázóriás 16 ezer kilométer széles viharáról ezáltal először kap közeli képet az emberiség. A vihart egyébiránt 1830 óta figyelik, az elméletek szerint több mint 350 éve dühöng.

A Nagy Vörös Folt megfigyelése a Juno hatodik tudományos randevújának részét képezi. A közelpontot július 10-én, hétfőn éri el, ekkor 3500 kilométerre közelíti meg a planéta felhőtakarójának tetejét.

Tizenegy perccel és 33 másodperccel később további 39 ezer 771 kilométeres területet fedett le, majd közvetlenül a Nagy Vörös Folt felett lesz. 9000 kilométerre közelíti meg. Mind a nyolc tudományos műszere, valamint a JunoCam is dokumentálja majd a randevút.

Július 4-én ünnepli a szonda érkezésének egyéves évfordulóját. Aznapra már 114,5 millió kilométert könyvelhet el az óriásbolygó körüli útja során.

A Juno 2011. augusztus 5-én indult a floridai Cape Canaveralból. Missziójának vizsgálati szakaszában a felhőtakaró közelébe ereszkedik, akár 3400 kilométerre. Eme elrepülések során megpróbál bepillantani a felhők alá, és tanulmányozza a sarki fényeket, hogy több adatot gyűjtsön be a gázóriás eredetéről, szerkezetéről, légköréről és magnetoszférájáról.

A misszió korai tudományos eredményei alapján Naprendszerünk leghatalmasabb planétája igen aktív világ, érdekesen összetett belső szerkezettel, energikus sarki fényekkel és hatalmas sarki ciklonokkal.

Forrás: hirado.hu / jpl.nasa.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 073 megtekintés

Videó: 47 973 193 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887958

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh