Nem nevezett meg egyetlen konkrét földrajzi pontot sem Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor az amerikai rakéták esetleges európai telepítésére adandó orosz katonai választ és annak potenciális célpontjait  ismertette  - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Peszkov arra reagált, hogy a Rosszija 1 állami tévécsatorna vasárnap esti Vesztyi Nyegyeli című heti magazinműsorban Dmitrij Kiszeljov, az orosz kormányzati média egyik legmeghatározóbb személyisége olyan mozgó infografikát mutatott be, amely azt ábrázolta, hogy az Egyesült Államok két partvidékén a nemzetközi vizeken állomásozó orosz tengeralattjárók milyen célpontokat érhetnek majd el,  ha Cirkon típusú hiperszonikus rakétákkal fogják felszerelni őket. A felsorolt katonai döntéshozó központok között szerepelt keleten a Pentagon, a Camp David-i elnöki üdülő és Fort Ritchie, nyugati parton pedig két további objektum.   

"Mi sohasem avatkozunk be és nem tudunk beavatkozni a tévécsatornáink szerkesztőségi politikájába, az államiakéba sem" - állította Peszkov.   

A szóvivő kijelentette, hogy a bemutatott anyagokkal kapcsolatban közvetlenül az érintett csatornákhoz kell fordulni.   

Peszkov emlékeztetett rá, hogy Putyin az orosz törvényhozás két háza előtt múlt szerdán elmondott évértékelő beszédében  kijelentette: ha Oroszország határai közelébe közepes és rövid hatótávolságú rakétákat telepítnek majd, akkor azzal válaszol, hogy nemcsak magukat az indítóállásokat, hanem azokat a területeket is célba veszi, amelyeken a döntéshozatal központjai találhatók.    

"Felhívom a figyelmüket arra, hogy ezzel kapcsolatban az elnök egyetlen földrajzi pontot sem nevezett meg" - mondta Peszkov.    

Putyin szerdán azt hangoztatta, hogy a szárazföldi állomásoztatású amerikai rakéták európai telepítése esetén Oroszország kénytelen "tükör- és aszimmetrikus intézkedéseket előkészíteni".    

"Egyenesen és nyíltan kijelentem, hogy mindenki számára előre világos legyen: Oroszország kénytelen lesz olyan fegyvereket kifejleszteni és telepíteni, amelyek nemcsak azokat a területeket képesek elérni, amelyekről bennünket veszély fenyeget, hanem azokat is, ahol az ilyen döntéseket meghozzák. Ezt meg fogjuk valósítani, amint a fenyegetés valóssá válik" - hangoztatta az orosz elnök.   

Putyin arra biztatta az amerikai döntéshozókat, hogy végezzenek számításokat az új orosz fegyverek sebessége és hatótávolsága alapján, és hogy lássák be: azok hamarabb elérik a céljukat, mint a Moszkvára Európából kilőtt rakéták, amelyek repülési ideje szerinte 10-12 perc.   

A világ jelentősebb hírügynökségei - köztük az orosz hírügynökségek is - ezt egybehangzóan úgy értelmezték, hogy Moszkva az Egyesült Államok területét tervezi célba venni.   

Peszkov hétfői nyilatkozatát követően egyébként a Rosszija 24 hírcsatorna Jevgenyij Poddubnij haditudósító Vojna című katonapolitikai műsorában - amelynek témája ezúttal a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról megkötött INF-egyezmény megszűnése volt - olyan térképet mutattak be, amelyen a megnevezett amerikai célpontok megegyeztek azokkal, amelyeket Kiszeljov nevesített. A Vojna egy másik térképén ezek kiegészültek a romániai Deveselu és a lengyelországi Redzikowo megjelölésével, ahol Moszkva szerint az amerikai rakétavédelem olyan indítóállásai vannak, illetve lesznek, amelyek manőverező robotrepülőgépek kilövésére is alkalmasak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 736 318 megtekintés

Videó: 48 943 483 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030289

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh