A kőolaj magas ára és a növekvő kereslet miatt nivellálódnak a komoly politikai kockázatok a "forró olajpontokon".

Így kommentálták a szakértők az orosz kőolaj- és gáztársaságok új projektjeit Irakban és a Dél-kínai tenger talpazatánál.

A legnagyobb oroszországi kőolaj magántársaság, a Lukoil megkezdte Irakban a Nyugat-Kurna-2 lelőhely kiaknázásának aktív fázisát. Megindultak a fúrások, a kulcsfontosságú létesítmények építése. Vagit Alekperov, a Lukoil elnöke szerint, a cég 25 milliárd dollárt költ a nagyszabású projekt realizálására. A napi 150 ezer hordó kitermelési szint pótolja majd a kiadásokat és tiszta jövedelmet hoz.

A Gazprom-nyefty cég nem tartja kizártnak, hogy képviselői ellátogatnak Líbiába, hogy értékeljék az ott kialakult helyzetet. Korábban a Gazprom úgy fogalmazott, a szűnni nem akaró katonai akciók okozta vis major helyzet lezáródása után visszatérhetnek az Elephant projekthez. Az Eni olasz cégtől 163 millió dollárért megvásárolnák részesedést a lelőhelynél. Nem kis visszhangot váltott ki a PetroVietnam és a Gazprom közötti egyezmény a dél-kínai tengeri kőolaj- és gázlelőhelyek kiaknázására. Ezek a lelőhelyek olyan körzetben vannak, amelyek vita tárgyát képezik Vietnam és Kína között. A Zsenmin Zsipao központi kínai pártlap szemrehányást tett Vietnamnak, hogy nyomásgyakorlásra használja fel az együttműködést Oroszországgal. Ugyanakkor Szergej Kondratyev, az Energetikai és Pénzügyi Intézet alapítvány elemzője rámutatott: nem jogos ennek a projektnek a politizálása.

- Vietnammal nagyon régiek és jók a kapcsolataink a kőolaj- és a gázszférában. A Dél-kínai tenger nemcsak Kína és Vietnám között okoz viszályt, de más országok között is. De az orosz-vietnami energetikai projekteknek ehhez semmi közük.

A kőolaj- és gáztársaságok konkurenciája az új lelőhelyek kitermeléséért, egyebek között a „forró pontokon”, csak tovább fog éleződni. Ezt mutatja a negyedik iraki tender is, amelyre a közeli időszakban kerül sor, és benne közel 20 társaság vesz részt. Mégpedig a legnagyobb nemzetközi cégek, így az orosz társaságok is.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 597 megtekintés

Videó: 48 312 974 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922528

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh