A Lukoil orosz olajvállalat vezetője kételkedik abban, hogy a kőolajárak a közeljövőben elérhetik a száz dollárt.

"Nem gondolom, hogy a közeljövőben hordónként 100 dolláros árat láthatunk" - mondta Vagit Alekperov, a második legnagyobb orosz olajipari vállalat elnöke hétfőn Abu Dzabiban egy szakkonferencián.    

Alekperov úgy véli, hogy az energetikai vállalatok jelenleg egyedülálló kutatási és kitermelési, valamint és pénzügyi potenciállal rendelkeznek, amelyet ki kell használni a fogyasztás kielégítésére.   

Kiemelte: az OPEC+ csoport tagjai, azaz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, köztük Oroszország egyedülálló helyzetben vannak, hogy reagáljanak a piacon zajló eseményekre. Jövőre nem szabad megengedni az olaj- és gázárak emelkedését, a piaci igények kielégítésén kell dolgozni - hangoztatta.    

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Vagit Alekperov beszélt arról is, hogy a Lukoil 2022-re hordónként 60 dollár körüli olajárral számol.   

Hétfőn gyorsuló ütemben csökkentek a világpiaci olajárak, mert a kereslet gyengülését a kínálat növekedése kíséri. Ugyancsak az árak ellenében hat, hogy a dollár erősödik az infláció gyorsulásának hatására.   

Délután fél kettő körül a januári határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára1 1,45 százalékos mínuszban, 80,98 dolláron állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.    

A New York-i árupiacon a WTI amerikai könnyűolajfajta januári szállításra hordónként 78,58 dollárba került, 1,39 százalékkal csökkent az ára.     

A Brent 86,70 dolláron hároméves, a WTI pedig 85,41 dolláron hétéves csúcson is járt három héttel ezelőtt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 238 megtekintés

Videó: 47 970 501 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887748

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh