Hiányosságokat jelzett a Vatikán pénzügyi rendszerének átláthatóságában a Moneyval, az Európai Tanács pénzmosás elleni bizottsága szerdán közölt jelentésében.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni tizenhat alapvető nemzetközi követelmény csaknem felét a Vatikán hiányosan teljesítette - állapította meg a Moneyval. Az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága szerint a pápai állam kilenc kritérium esetében „szélesen megfelelő" vagy "megfelelő" osztályzatot ért el. További hét előírást a Szentszék „részben megfelelően” vagy „nem megfelelően” teljesített.

A jelentés hangsúlyozta, hogy a pénzügyi átláthatóság terén a Vatikán "rövid időn belül hosszú utat tett meg", de hasonlóan hosszú utat kell megtennie, hogy a pénzmosás ellen hatékonyan fellépő országok fehér listájára kerüljön. A Moneyval elismerte, hogy a pápai állam már a megfelelő intézkedéseket alkalmazza a pénzmosás elkerülésére, de további intézkedéseket sürgetett: elsőként azt, hogy az Ior vatikáni bank "független ellenőrzés" alá kerüljön.

"A nemzetközi előírásoknak való megfelelés mindenekelőtt a Vatikán erkölcsi elkötelezettségét igazolja. Mindent megteszünk, hogy a maradék hét pontban is megfelelő eredményt érjünk el az intézkedések további erősítésével a pénzmosás megelőzésében és a terrorizmus finanszírozás elleni küzdelem terén is" - hangoztatta Ettore Balestrero prelátus, a Vatikánnak az államközi kapcsolatokért felelős altitkára, a Moneyval szentszéki tárgyalópartnere.

A névtelen számláival az egész világot behálózó Ior neve 1982-ben vált igazán ismertté, amikor a vatikáni tranzakciókat mozgató és ezért az "Isten bankáraként" ismert Roberto Calvit, az olasz Banco Ambrosiano elnökét felakasztva találták meg egy londoni hídon.

Vatikán Állam 2009-ben csatlakozott az Európai Unió Monetáris Egyezményéhez. A pénzmosás elleni nemzetközi intézkedések tiszteletben tartását XVI. Benedek 2010-ben külön pápai rendelettel erősítette meg azután, hogy az olasz hatóságok pénzmosás gyanúja miatt az Ior több olaszországi számláját lefoglalták.

Az Ior igazgatótanácsa május 24-én megvonta a bizalmat Ettore Gotti Tedeschi elnöktől, akinek utódját még nem nevezték ki.

A Moneyval ellenőrei tavaly és idén is helyszíni ellenőrzést tartottak a Vatikánban.

Idén márciusban az amerikai külügyminisztérium a pénzmosással gyanúsított országok fekete listájára helyezte a Vatikánt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 813 704 megtekintés

Videó: 47 978 319 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888332

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh