"Deszantököl" jött létre azzal, hogy orosz tengerészgyalogosokat vezényeltek a szíriai partok közelébe - írta pénteki számában az orosz Nyezaviszimaja Gazeta (NG) című orosz lap. A cikk szerint Viktor Csirkov altengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka előző napi sajtótájékoztatóján igyekezett azt a látszatot kelteni, mintha a Földközi-tengeren tartózkodó orosz hadihajók és ellátóhajók jelenléte nem lenne összefüggésben a szíriai helyzettel. Ennek bizonyítására a tengernagy még azt is mondta, hogy hadihajóik nem térnek be az orosz haditengerészeti bázisra, a szíriai Tartúsz kikötőjébe. Az NG szerint azonban szavaiból azt a következtetést lehet levonni, hogy egyenes összefüggés van a közel-keleti orosz flottacsoportosulás és a szíriai helyzet között. A tartúszi Oroszország egyetlen földközi-tengeri katonai támaszpontja. A térségben jelenleg egy orosz - három flotta hajóiból álló - flottaközi egység végez gyakorlatokat. A három flotta egységeihez csatlakozik az Északi Flotta Kulakov altengernagy tengeralattjáró-elhárító hajója, amely korábban az Ádeni-öbölben teljesített szolgálatot, a térségben járó hajók biztonságát szavatolta.

A Nyezaviszimja Gazeta szerint nem lehet a véletlen műve, hogy egyszerre öt deszanthajó van egy olyan régióban, ahol a helyzet egyre kiélezettebb. Azt is nehéz lenne megmondani - írták a cikkben -, hogy mikor volt a régióban ilyen hatalmas orosz deszanterő. Háromszáz tengerészgyalogos és 20 páncélos van egyedül az 1700 tonna teherbírású Nyikolaj Filcsenkov partraszállító hajó fedélzetén. A többi négy hasonló osztályú hajó mindegyike 500 tonna teherbírású, és egyenként 225 haditengerész és 13 páncélos van a fedélzetén. Ha csupán ezeket az adatokat összesítjük, 1200 deszantosból és 72 páncélosból álló erő rajzolódik ki - írta a lap, amely szerint ez komoly erőkoncentrációt jelent. A kérdés az, hogy mi célból - tette hozzá.

Viktor Csirkov erre is kimerítő választ adott: a tartúszi kikötőben orosz műszaki kiszolgáló bázis van. Feladata, hogy a Földközi-tengeren és az Ádeni-öbölben feladatot teljesítő hajókat üzemanyaggal, élelemmel és vízzel lássa el. Az altengernagy sietve közölte azt is: Oroszország azt tervezi, megtartja a bázist. Mint mondta, Moszkva számára előnyös, mert így kevesebbet kell költenie az államnak a hajók kiszolgálására. Bár diplomatikusan hozzátette, hogy hajóik rövid időn belül nem térnek be a szíriai kikötőbe - írta a Nyezaviszimaja Gazeta.

Forrás: oroszhirek.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 459 megtekintés

Videó: 47 975 027 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888121

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh