Afgán rendőrök megöltek négy NATO-katonát vasárnap reggel az ország déli részén - közölte az atlanti szövetség vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kabuli parancsnoksága.

Az elsőként nyilvánosságra hozott közlemény nem említette az áldozatok állampolgárságát, de később a Pentagon szóvivője bejelentette, hogy mind a négyen amerikaiak voltak.

A támadás körülményei továbbra sem teljesen világosak. Egy támadóval végeztek az ISAF katonái, mások elmenekültek, és tálib közlés szerint a lázadókhoz csatlakoztak.

Ez volt a második ilyen jellegű támadás alig fél napon belül. A londoni védelmi minisztérium szombat este jelentette be, hogy egy rendőregyenruhát viselő afgán fegyveres két brit NATO-katonát gyilkolt meg az afganisztáni Hilmend tartományban.

Hírügynökségi jelentések szerint idén eddig legkevesebb 51 NATO-katonát öltek meg az afgán rendőrségbe beépült emberek.

Az ISAF parancsnoksága szerint amerikai uniformisban voltak azok az afganisztáni tálib lázadók, akik az ország déli részén lévő Hilmend tartományban támadást indítottak a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) Camp Bastion nevű támaszpontja ellen. A támadásban két amerikai katona vesztette életét.

A brit és amerikai katonáknak otthont adó bázist 15 lázadó támadta meg, valamennyien amerikai katonai egyenruhát viseltek. A nyilatkozat szerint fegyverekkel "jól felszereltek, kiképzettek és felkészültek" voltak. A támadás során megölték az amerikai hadsereg két katonáját és hat Harrier típusú vadászgépet megsemmisítettek.

A támaszponton állomásozik Harry herceg, a brit trónörökös kisebbik fia is, akinek nem esett bántódása. Korábbi értesülések szerint a tálibok a herceget akarták megölni.

A bázist védő biztonsági személyzet a 15 támadó közül 14-et megölt, egyet pedig őrizetbe vett.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 718 046 megtekintés

Videó: 48 929 414 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027906

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh