Nukleáris elrettentés továbbra is a stratégiai stabilitás sarkköve marad, de új fenyegetések hatására szerkezete, amely a hidegháború éveiben alakult ki, összeomlani kezdett. Moszkvában a „Nukleáris fegyverek és nemzetközi biztonság a XXI. században” c. nemzetközi konferenciára került sor, amelyet új utak keresésének szentelnek a változó világban.

„A politikában nem szándékok, hanem a képességek a fontosak,” idézte Bismarckot Dimitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, kommentálva az USA lépéseit, amelyek a rakétavédelmi rendszer telepítésére irányulnak. Mindazonáltal a stratégiai stabilitás mindenáron történő fenntartása, amely orosz-amerikai nukleáris egyensúlyon alapszik, napjainkban egyre jobban megkérdőjelezhető.

Miután múltba merült a hidegháború, Oroszország és a NATO közötti nagy konfliktus veszélye gyakorlatilag megszűnt. De a katonák konzervativizmusa és politikai hagyományok miatt nem könnyű felszabadulni azoktól a koncepcióktól, amelyek hosszú ideig benne voltak a fejekben.

Napjainkban egyre aktuálisabbá válik a nukleáris fegyverek alkalmazásának a kockázata egy helyi konfliktusban. Azok az országok, amelyek a nukleáris fegyverek kifejlesztésével foglalkoznak, ebben látják garanciát függetlenségük megőrzéséhez. Ugyanakkor számolni kell a nukleáris terrorizmus kockázatával is, hiszen jelenleg a világon elegendő számú uránforrás létezik, hogy komolyan vegyük ezt a veszélyt.

Megőrizni a világbékét és lemondani a nukleáris elrettentésről, mint az egyensúly fenntartásának az alapjáról csak közös erőfeszítésekkel lehet, véli Richard Burt, a Global Zero szervezet vezetője. Oroszország és az Egyesült Államok tevékenységében, amely a nukleáris fegyverek csökkentésére irányul, más országok is részt vehetnének, köztük Kína is.

Ugyanakkor a rakétavédelmi kapacitásépítésnek és az USA csapásmérő potenciáljának növelése a jövőben olyan helyzethez vezethet, amelyben a nem eléggé felelős vezetőség felülvizsgálhatja saját lehetőségeit az Oroszországgal folytatott vitában. Hasonló esetek nem egyszer fordultak elő a történelemben. És naiv dolog lenne azt gondolni, hogy a modern világ alapvetően megváltoztatta az ember természetét. Csak egy dolog változott meg: egy lehetséges hibának az ára.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 848 620 megtekintés

Videó: 49 027 793 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7045520

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh