Az EU pénzügyminiszterei nem tudtak megállapodni a pénzügyi válságok megakadályozására irányuló új intézkedésekről. A legfőbb ezek közül az Európai Unió összes bankja feletti felügyeleti szerv létrehozása lenne. Franciaország azonban ragaszkodik ahhoz, hogy mind a 6 ezer uniós hitelintézet rendelje alá magát az EKB-nak, Németország pedig úgy véli, hogy a legnagyobb európai bankok közül csupán néhány tucatnyit kell felügyelni.

Az EU vezetői még tavaly nyáron döntöttek az EKB hatáskörének a bővítése mellett, valamint, hogy ráruházzák a nemzeti központi bankok feladatait a befektetők megnyugtatása érdekében, hogy Spanyolország és Olaszország bajba jutott bankjai miatt nem esik szét az euróövezet. Ez a megközelítés megnyugtatta a pénzügyi piacokat, a gyakorlatban azonban alacsony a hatékonysága – vélekedik Natalia Szmirnova elemző.

Ha mindenkit kontrollálnának, beleértve az egész Európai Unió minden városában és falujában található bankot irodával, akkor a felügyeleti szerv állama túlságosan nagyra növekedne. Ez értelmetlen kiadásokat vonna maga után, amelyek az európai bankrendszer általános kockázati szintjére nem hatnának jelentősen.

A pénzügyminiszterek jövő héten tesznek ismételt próbálkozást megállapodásra jutni a bankok számát illetően, amelyeket az EKB fog felügyelni. Amennyiben az ülés megint eredménytelenül zárulna, úgy itt lesz a soron következő EU-csúcs december 13-án és 14-én. Egyes elemzők úgy vélik, hogy nem lesz egyszerű megtalálni a közös nyelvet, főleg Franciaország és Németország számára, a döntéshozatalt pedig elhalasztják a jövő év elejére. Berlin továbbra is aggódik amiatt, hogy csak ártani fog a kisebb német bankok további szabályozása. Andrej Lusznyikov pénzügyi tanácsadó hozzászólása:

A németek attól tartanak, hogy a pénzügyek ilyen mélyreható reformjához való hozzájárulásuk az euróövezetben a saját képviseleti szerveik ellenszenvét váltja ki, és tiltakozások lesznek a lakosság részéről. Mivel még a kis német pénzügyi intézmények is ugyanolyan ellenőrzés alá kerülnek majd, mint a Görögországhoz hasonlóan problémás országok struktúrái.

A páneurópai felügyeleti szerv létrehozásának fő célja az EU azon törekvése, hogy megakadályozza az amerikai Lehman Brothers bank csődjéhez hasonló helyzeteket, amelyik a globális válság kiindulópontjává vált. A szakértők azonban megjegyezték: a cég csődje csupán a válság lendületének egyik következménye volt. Ezért a bankok szigorúbb ellenőrzése nem elegendő; számos más terület központosítása szükséges, többek között az állami kiadások és a jogalkotás tekintetében.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 720 363 megtekintés

Videó: 48 931 765 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028289

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh