Uniós fellépést sürget a német kormány és számos nagyvárosi önkormányzat a szegénység elől menekülő román és bolgár állampolgárok bevándorlása miatt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) keddi beszámolója szerint a dortmundi önkormányzat azt javasolja, hogy az Európai Unió (EU) nevezzen ki "integrációs biztost" azokba a kelet-európai tagországokba, amelyekből nagy számban vándorolnak ki a szegénység miatt. Az uniós biztosnak a helyben való boldogulást célzó stratégiát kell kidolgozni az érintettekkel együttműködve - javasolják a Ruhr-vidéki nagyváros vezető.

Hans-Peter Friedrich belügyminiszter is úgy véli, hogy a problémákat helyben kell megoldani. Németország "uniós szinten és a kétoldalú kapcsolatokban is fellép azért, hogy Romániában és Bulgáriában az eddiginél nagyobb mértékben fordítsák az uniós forrásokat az érintettek integrálására" - idézte a FAZ a német belügyminisztert.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter a túlnyomórészt romákat érintő és a két uniós tagország mellett volt jugoszláv tagköztársaságok vonatkozásában is megfigyelhető migrációval kapcsolatban a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: "sok roma a hátrányos megkülönböztetés és az ebből fakadó szegénység elől menekül". Hozzátette: "a szegénységi migráció ellen helyben kell jobban küzdeni".

A német városi önkormányzatokat összefogó testület, a Deutscher Städtetag szerint a román és a bolgár állampolgárokra vonatkozó munkavállalási korlátozások megszűnését követően, vagyis 2014 elejétől tömegesen vándorolhatnak a szegénység elől Németországba a két tagállamból. Ez tovább növelné az önkormányzatokra rakodó terheket, amelyek a román és a bolgár uniós csatlakozás óta amúgy is folyamatosan emelkednek.

A duisburgi önkormányzat szerint előre látható volt, hogy az uniós bővítés gazdasági menekültek hullámát indítja el Németország felé, de az EU és a szövetségi kormány szintjén nem törődtek a problémával. Ezért Németországban a bővítési folyamat során elkövetett "szabályozási hibák" mind a helyi önkormányzatokat sújtják.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 51 073 236 megtekintés

Videó: 30 065 207 megtekintés

Látogatók

Összesen5316816

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh