Egy amerikai kormányzati munkacsoport olyan törvénytervezetet készít elő, amely nyomást gyakorolna az olyan cégekre, mint a Facebook és a Google, annak érdekében, hogy a hatóságok hozzáférhessenek az általuk létrehozott felületeken zajló internetes kommunikációhoz - közölte hétfőn hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

A készülő törvénytervezet értelmében büntetést szabnának ki azokra a cégekre, amelyek a vonatkozó bírósági döntés ellenére sem teszik lehetővé, hogy a hatóságok megfigyelhessék az általuk biztosított eszközökkel folytatott online kommunikációt. A jogszabály megalkotását azzal indokolták, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a jelenlegi jogi környezetben nem képes megfigyelni a terroristák és a szervezett alvilág internetes üzenetváltásait.

A szövetségi hatóságok képviselői eddig az érintett cégekkel való konfrontáció helyett jellemzően meghátráltak, ha azok nem voltak hajlandók az együttműködésre. Így viszont nem férhettek hozzá a nyomozáshoz szükséges, kulcsfontosságú bizonyítékokhoz.

A kormányzat által még nem jóváhagyott törvénytervezet értelmében több tízezer dolláros büntetéssel sújtanák azokat a cégeket, amelyek nem engedélyezik a bíróság által elrendelt megfigyelést. 90 nap elteltével a bírság naponta megduplázódna.

Több kommunikációs társaság az ilyen cégeknek a bűnüldöző szervekkel való együttműködésről rendelkező, 1994-ben meghozott törvény értelmében (CALEA) már kidolgozta annak műszaki lehetőségét, hogy a szolgáltatásait megfigyelhessék, ám számos szolgáltató nem esik a törvény rendelkezései alá.

A lap megjegyezte: a Google azzal, hogy egy hackertámadás nyomán 2010-ben kódolta a felhasználói közötti üzenetváltásokat, különösen megnehezítette a megfigyelést.

A készülő törvénytervezet kiterjesztené a CALEA hatályát az egyenrangú számítógépek közötti, nem központi szerveren keresztül zajló (peer-to-peer) kommunikációra is, de alapvetően inkább arra törekszik, hogy megkönnyítse az együttműködést elutasító cégek megbírságolását a hatósági lehallgatásokra vonatkozó 1968-as törvény alapján.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 612 megtekintés

Videó: 47 968 658 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887570

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh