2013. január 1-jén életbe lép az unió 25 tagállama által márciusban aláírt fiskális paktum, miután az eurózóna 12 tagországa ratifikálta a dokumentumot - közölte pénteken az Európai Unió Tanácsa.

A tanács közleményében ismerteti, hogy Finnország a tizenkettedik, eurót használó országként, pénteken adta át az uniós intézményeknek a kiegyensúlyozott költségvetési politikát megkövetelő paktum ratifikációjáról szóló okmányt.

A paktum életbe lépésének feltétele éppen ez, a 12 eurózóna-tagállam általi megerősítés, ratifikáció. Finnországon kívül a paktumot már ratifikálta Ausztria, Ciprus, Németország, Dánia, Észtország, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Írország, Litvánia, Lettország, Portugália, Románia és Szlovénia is. Az uniós tagállamok közül az Egyesült Királyság és Csehország döntött úgy, hogy nem írja alá a paktumot.

A tanács emlékeztet, hogy a paktum célja a fiskális fegyelem fokozása és nagyobb ellenőrzés lehetővé tétele az eurózónán belül azáltal, hogy bevezeti az "egyensúlyi költségvetés" szabályát. Ennek értelmében a nemzeti büdzséknek egyensúlyban kell lenniük, vagy többletet kell mutatniuk, ami azt jelenti, hogy az aláíró országok költségvetései legfeljebb a bruttó hazai termék 0,5 százalékának megfelelő strukturális hiányt mutathatnak.

A paktum azt is előírja, hogy ezt a követelményt a tagállamoknak a hatályba lépést követő egy éven belül, vagyis legkésőbb 2014. január 1-jéig át kell ültetniük saját jogrendjükbe, lehetőleg alkotmányos szinten. Ha ez nem történik meg, az Európai Bíróság az adott ország GDP-je 0,1 százalékáig terjedő büntetést szabhat ki, amelyet az eurózóna országai az övezet mentőalapjának, az Európai Stabilitási Mechanizmusnak (ESM) lennének kötelesek megfizetni.

A tanács arra is kitér, hogy a paktum ratifikációja és az egyensúlyi költségvetés szabályának tagállami jogba történő átültetése előfeltétele annak, hogy egy ország segítséget kaphasson az ESM-től. Emlékeztet a közlemény arra is, hogy a paktum értelmében az eurót használó országok vezetőinek legalább évente kétszer csúcstalálkozót kell tartaniuk.

A közlemény ismerteti továbbá, hogy a fiskális paktum előírásai jelenleg csak az azt aláíró eurózóna tagokra nézve kötelező érvényűek, a közös pénzt egyelőre nem használó országok számára akkor lesznek majd kötelezőek, ha azok is bevezetik az eurót. A tanács ugyanakkor emlékeztet, hogy az eurózónán kívüli országok önkéntes alapon bejelenthetik, hogy a paktum egyes előírásait önmagukra nézve kötelező erejűnek tekintik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 962 362 megtekintés

Videó: 49 106 610 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059680

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh