Az amerikai kormány nyomására a készítők levették honlapjukról a világ első olyan működő kézi lőfegyverének számítógépes fájljait, amely háromdimenziós nyomtatóval állítható elő.

Az amerikai külügyminisztérium haditechnikai kereskedelmet felügyelő hivatalának (ODTCC) kérésére megszüntették az adatok nyilvános hozzáférhetőségét - közölte helyi idő szerint csütörtökön a Cody Wilson 25 éves joghallgató vezette Defense Distributed texasi nonprofit cég.

"További döntésig az Egyesült Államok kormánya igényt tart az információk fölötti ellenőrzésre" - olvasható a honlapon.

Mindamellett a fegyver előállításához szükséges CAD-fájlok még pénteken is megtalálhatók voltak az interneten, például a Pirate Bay és a Mega oldalakon.

A visszavonás a jelek szerint megkésett, mert a Defense Distributed adatai szerint a fájlokat két nap alatt több mint 100 ezren töltötték le. Meglepetésre a legtöbben Spanyolországban hívták le a fájlokat. Ezután a sorban az amerikai, a brazil, a német és a brit internet-felhasználók következtek. A külügyminisztérium illetékes osztálya az így keletkezett "export" nyomán avatkozott be. Egyébként a Defense Distributed eredetileg az új-zélandi Kim Dotcom által üzemeltetett Mega weboldalra töltötte fel az adatokat.

A Liberator elnevezésű lőfegyver a fém ütőszeg kivételével teljes egészében műanyagból készül. Tizenhat alkatrészéből tizenötöt ABS-műanyagból, a Stratasys cég által forgalmazott Dimension SST háromdimenziós nyomtatón állították elő. A variálható kaliberű fegyver szabványos lőszerek kilövésére alkalmas.

Annak érdekében, hogy a fegyvert a vonatkozó törvényi előírások értelmében a fémdetektorok képesek legyenek kimutatni, a beleépítendő alkatrészek közé tartozik egy körülbelül 170 grammos acéldarab is, amelyet azonban plasztikkal is helyettesíteni lehet.

A Liberator elnevezést eredetileg egy, a második világháború idején gyártott, egyszerű szerkezetű amerikai pisztoly kapta. Paramétereit tekintve a 3D nyomtatóval előállítható fegyver is kezdetleges: az műanyag pisztoly egylövetű, meglehetősen pontatlan és a nagyobb kaliberű kézifegyverekhez gyártott lőszerek kilövésére alkalmatlan, ezért a használója számára akár életveszélyes is lehet.

A Defense Distributed egy 8 ezer dolláros nyomtatót használt a fegyver előállításához, de az egyszerűbb gépek már 500-1000 dolláros áron is hozzáférhetők.

Charles Schumer demokrata szenátor a napokban bejelentette: mivel a fémdetektor nem mutatja ki őket, törvénytervezetet kíván benyújtani a 3D printereken előállítható plasztik fegyverek betiltására.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 579 megtekintés

Videó: 47 970 985 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887784

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh