Hadihajók, tengeralattjárók és a haditengerészeti légierő bevonásával tartott összevont gyakorlatot a Dél-kínai-tengeren a kínai hadsereg északi, keleti és déli flottája - jelentette a kínai központi televízió a hétvégén.

Kínai szakértők ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy hasonlóra legutóbb 2010-ben került sor, amikor Peking így próbálta kifejezni elégedetlenségét, amiért a George Washington repülőgép-hordozó is részt vett egy, a dél-koreai tengeralattjárókkal közös gyakorlaton a Sárga-tengeren.

A múlt hét péntekén befejeződött hadgyakorlattal a kínai hadsereg állítólag a Fülöp-szigeteknek és az Egyesült Államoknak akart üzenni, amikor a térségben egy Peking és Manila közötti zátony körüli vitában feszültség keletkezett, továbbá a Nimitz repülőgép-hordozó is arra járt.

Ezzel egy időben a Hszinhua kínai állami hírügynökség arról adott hírt, hogy kínai őrhajók a kelet-kínai tenger vitatott hovatartozású szigeteinél ismét jobboldali japánok hajóit figyelték meg és szorították ki a területről. A japán külügyminisztérium tiltakozott amiatt, hogy a kínai hajók öt órán át a térségben tartózkodtak, és a Kyodo japán hírügynökség jelentésében cáfolta, hogy a japán hajókat kiűzték volna.

Peking rendkívüli határozottságot mutat a Fülöp-szigetekkel, Vietnammal és Japánnal szemben fennálló tengeri területi vitájában, miközben azt hangoztatja, hogy ezeket az érintett felekkel kétoldalú tárgyalásokon kívánja rendezni. Valamennyi érintett állam közül a Fülöp-szigetek a "legharciasabb".

A környező államok mindegyike maga mögött érzi Washington támogatását. Bár az Egyesült Államok nem foglal hivatalosan állást a vitában, de kifejezte, hogy adott esetben nem hagyná cserben szövetségeseit.

A Hszinhua friss jelentése szerint a kínai haditengerészet északi flottájának egy hajócsoportja elhagyta a kelet-kínai Csingtao kikötőjét a Csendes-óceán északnyugati része felé, ahol nyílt tengeri gyakorlatot tartanak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 878 475 megtekintés

Videó: 49 057 546 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053536

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh