A fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem lesz a júniusi EU-csúcs egyik témája - jelentette be Enrico Letta olasz kormányfő és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a pénteken Rómában tartott találkozóján.

Van Rompuy római látogatása azt a brüsszeli bejelentést követte, hogy Róma kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól. Letta ezért megelégedését hangoztatta és Van Rompuy is gratulált Itáliának.

A kormányfő a munkanélküliséget, mindenekelőtt a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelmet nevezte az unió jelenlegi kiemelt feladatának és azt kérte, hogy ez legyen az európai állam- és kormányfők június végi találkozójának központi kérdése.

Letta bejelentette, hogy kormánya még az EU-csúcs előtt olasz nemzeti tervet dolgoz ki a fiatalkori munkanélküliség ellen. Az olasz statisztikai intézet (Istat) pénteki bejelentése szerint az olasz munkanélküliség 12,8 százalékos,1977 óta a legmagasabb. A munkapiacon aktív 15-24 év közötti olasz fiatalok 41,9 százaléka munkanélküli.

A társadalmi politika nemzeti felelősség, de az EU-nak lehetősége és kötelessége is a munkanélküliség elleni harc - reagált Van Rompuy. Hangsúlyozta, hogy Európában több mint hétmillió fiatal nem tanul és nem is dolgozik és ez sürgető gazdasági, politikai, szociális kihívást jelent.

Az Európa Tanács elnöke hozzátette, hogy a gazdasági válság vihara már elmúlt, de a "jelenlegi átmeneti időszak is nehéz, nem szabad eltérni az EU márciusi csúcsán megszabott úttól".

Forrás: MTI

Tafedim tea

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3232981

Jelenleg az oldalon

6
Online