Átfogó gazdasági reformtervet jelentett be szerdán Abe Sindzó japán miniszterelnök. A mezőgazdaság és az energiaszektor liberalizálását, a befektetést és innovációt ösztönző lépéseket, különleges gazdasági övezetek létrehozását és a nők munkaerő-piaci jelenlétének serkentését ígérte a nemzeti jövedelem növelése érdekében. Az első jelek szerint ugyanakkor a terv elmaradt a piacok várakozásaitól.

A lépések Abe tervei szerint biztosíthatják, hogy Japán évi 2 százalékos nominális és 3 százalékos reál-GDP növekedést érjen el, az egy főre jutó nemzeti jövedelem pedig 1,5 millió jennel emelkedjen a következő tíz év során a tavalyi 3,84 millió jenről.

"Eljött az ideje, hogy Japán a világgazdasági kilábalás motorjává váljon. Arra kérjük a japán üzleti szférát, hogy gyorsítson. Ne féljenek a kockázatoktól, legyenek határozottak, és cselekedjenek" - sürgette Abe a gazdasági programot bejelentve.

A növekedést serkentő lépések Abe "három nyílként" jellemzett gazdaságpolitikájának utolsó építőelemét adják. Az első két nyilat a jegybank jelentős mennyiségi és minőségi enyhítési programjának áprilisi bejelentésével, illetve két gazdaságélénkítő kiegészítő költségvetés év eleji elfogadásával "lőtték ki".

"A legfontosabb az egy főre jutó nemzeti jövedelem növelése. Növekedési stratégiánk célja, hogy munkahelyeket teremtsünk az emberek számára és emeljük a keményen dolgozók fizetését" - közölte Abe.

A program többek között csökkentené a tőkebefektetésekre és kutatás-fejlesztésre kirótt vállalati adóterheket; rugalmasabbá tenné a munkaerőpiacot és több nőt vonna be az aktívak sorába; támogatná az egymással versengő japán cégek közti egyesüléseket és felvásárlásokat; a nagyvállalatok részvételének növelésével emelné a mezőgazdaság hatékonyságát; különleges gazdasági övezetek kialakításával vonzana külföldi tőkét a fejlett gazdaságok között a relatíve legkevesebb működőtőkét importáló Japánba; valamint 70 százalékra növelné a szabadkereskedelmi egyezmények hatálya alá tartozó kereskedelem részarányát 2018-ig.

Közgazdászok szerint Abe gazdaságpolitikája a harmadik nyílon, azaz a most bejelentett strukturális reformokon áll vagy bukik majd, mivel az első két nyíl - a monetáris és a fiskális - csupán átmeneti lökést képes adni a japán gazdaságnak.

Az elemzők és a piacok ugyanakkor kételyeket fogalmaztak meg egyrészt a program kivitelezhetőségét és a végrehajtással kapcsolatos potenciális nehézségeket, másrészt a bejelentett lépések által figyelmen kívül hagyott területek sokaságát illetően. Többen arra is emlékeztettek, hogy Japán korábban már több hasonló reformprogramot jelentett be, de a hangzatos terveket általában nem követte valódi dereguláció.

A tokiói értéktőzsde indexe folytatta az elmúlt napok esését, 3,8 százalékkal gyengült a beszédet követően, ami megfigyelők szerint azt jelzi, hogy a kormányfőnek nem sikerült meggyőznie a piacokat, a bejelentett intézkedések elmaradtak a várakozásoktól.

A Nikkei indexe november - azaz Abe választási győzelmének valószínűvé válása - és május közepe között 70 százalékot emelkedett, a kezdeti optimizmust követően azonban a decemberben hivatalba lépett kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatos kételyek sokasodása miatt két hét alatt 20 százalékkal visszaesett.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Jön a Japán összeomlás? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 742 240 megtekintés

Videó: 48 948 320 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031227

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh