Párizs azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy tegye nyilvánossá az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabad-kereskedelmi egyezmény tárgyalási mandátumát, hogy a megbeszélések "ne az emberek és a civil társadalom háta mögött" folyjanak - jelezte hétfőn Nicole Bricq francia külkereskedelmi miniszter.

A július 8-án megkezdődött tárgyalások előtt derült fény arra, hogy az Egyesült Államok uniós intézményekben is végzett hírszerző tevékenységet. Franciaország ezért először azt javasolta, hogy az EU tiltakozása jeléül halassza el legalább két héttel a tárgyalások megkezdését, majd elfogadta a Berlin által javasolt megoldást, miszerint azok az eredeti menetrend szerint megkezdődnek és azzal párhuzamosan az uniós országok magyarázatot követelnek Washingtontól.

"Ez a tárgyalás érdekli a vállalatokat, a szakszervezeteket, a fogyasztóvédő egyesületeket, a nem kormányzati szerveket, és persze az embereket" - írta a francia kormánytag Karel de Guchthoz, az EU kereskedelmi biztosához intézett levelében. Hozzátette: "Először is azt szeretném, hogy a mandátum, a politikai dokumentum nyilvánossá váljon".

Bricq a következő kérdésekre vár választ Brüsszeltől: "Hogyan akarják ezt a tárgyalást folytatni? Hogyan kívánják bevonni az érdekelt partnereket? Menetrendet várok el önöktől és azt, hogy bevonják a civil társadalmakat a tárgyalásokba". A francia miniszter szerint "egy ilyen megállapodás nem születhet meg az emberek és a civil társadalmak háta mögött".

Az EU-amerikai szabad-kereskedelmi egyezmény megkötéséről a tárgyalások első fordulója hivatalosan július 8-án kezdődött meg, amit az első hét végén Ignacio Garcia-Bercero, az EU főtárgyalója "nagyon produktívnak" értékelt Daniel Mullaney amerikai főtárgyalóval tartott közös sajtótájékoztatóján.

A megállapodást a remények szerint 2014 végére, még az új Európai Bizottság beiktatása előtt sikerül majd tető alá hozni. Az egyeztetések célja a kölcsönös kereskedelmet és a befektetéseket akadályozó tényezők, elsősorban vámok és eltérő szabályozások elhárítása a világ legnagyobb szabad-kereskedelmi övezetének létrehozása érdekében.

Miközben a kereskedelmi tarifák alacsonyak, a nem tarifajellegű akadályok - az eltérő jogi szabályozás, a biztonsági előírások és ellenőrzési eljárások különbözősége, a hazai vállalkozók preferálása - jelentősen megdrágítják az Atlanti-óceán másik partjára irányuló exportot.

A két félnek azonban nem lesz könnyű megállapodnia. A film- és televíziós iparát féltő Franciaország például elérte, hogy az uniós tárgyalóbizottságnak ne legyen felhatalmazása az audiovizuális jogokról tárgyalni. Európai részről fel fogják vetni egyebek között, hogy az amerikai szövetségi kormány, az államok és az önkormányzatok is a helyi vállalkozókat preferálják a pályázatok - így a jól jövedelmező hadiipari pályázatok - odaítélésénél. Az amerikaiak pedig várhatóan a biotechnológiai termékek, így a genetikailag módosított alapanyagból előállított - és sok európai által veszélyesnek tartott - élelmiszerek exportját fogják majd forszírozni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 380 693 megtekintés

Videó: 45 456 198 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6382950

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh