Politikusok azt szorgalmazzák, hogy a kontinens erősítse meg a saját IT-cégeit és hozzon létre az amerikai ajánlatokkal egyenértékű szolgáltatásokat.

A június elején kirobbant Prism-botrány után felmerült a kérdés, hogy az európai felhasználók mennyire bízhatnak meg a különböző tengerentúli platformokban. Wolfgang Bosbach, a CDU egyik vezető politikusa és a német parlament belügyi bizottságának vezetője kiemelte: "Az internetes forgalom 99 százaléka amerikai szervereken keresztül zajlik. Európának most már valamit tennie kell az amerikaiak piaci befolyásával és hatalmával szemben." S hogy mi lehetne a megoldás? Nos, a recept alighanem a korábbi projektek, például az Airbus lemásolása lehet. A kormányoldal mellett az ellenzék is támogatja az elképzelést. A cél olyan európai internetipar létrehozása, amely független a nagy amerikai konszernektől, például a Facebooktól.

"Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy az amerikaiak ezen a területen lehagynak minket. Európának nem szabad búcsút intenie ezeknek a kulcstechnológiáknak, hanem olyan saját internetes társaságokat kell felépítenie, amelyek betartják az európai szabványok szerinti adatvédelmet" - jegyezte meg Dieter Wiefelspütz, az SPD belügyi szakpolitikusa. Az ötlet egyébként nem új, 2006-ban például bejelentették a Quaero nevű európai online kereső elindítását. Az elképzelést Jacques Chirac francia elnök is támogatta, Németország azonban elindította a Theseus projektet, amit a német gazdasági minisztérium 100 millió euróval támogatott, majd kiszállt a Quaeróból. A Theseust tavaly leállították.

Dieter Kempf, a BITKOM szakmai szervezet elnöke szkeptikus az európai Google vagy Facebook létrehozása kapcsán. Szerinte nehezen elképzelhető, hogy államilag támogatott programok sikeresen vehetik fel a harcot azokkal az amerikai vállalatokkal, amelyek az elmúlt években dollármilliárdokat fektettek a technológiafejlesztésbe. Szerinte nem az USA IT-szolgáltatóinak lemásolását kell célként kitűzni, sokkal inkább azt kell biztosítani, hogy az adatbiztonsági és az adatvédelmi technológiák területén Európa erős maradjon.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 202 megtekintés

Videó: 48 288 201 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919649

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh