A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság első fokon eljáró Törvényszéke jogellenesnek minősített pénteken hét iráni vállalattal - többségükben bankokkal - szemben elrendelt uniós szankciót.

Az EU arra hivatkozva rendelte el a korlátozó intézkedéseket, hogy az érintett cégek hozzájárulnak Irán nukleáris programjához, amelynek békés jellegét illetően súlyos kételyeket táplál a nemzetközi közösség, azt gyanítva, hogy a program atomfegyver előállítására irányul.

Az uniós bírói fórum azonban most úgy foglalt állást, hogy az uniós hatóságok nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani a szóban forgó cégek érintettségét az iráni nukleáris programban. A szankciós döntést a 28 uniós tagállam kormányképviselőiből álló Tanács hozta meg.

Az első fokú ítélet ellen fellebbezésnek van helye, amelynek beadási határideje két hónap. Addig a szankciós intézkedések - amelyek közül a leglényegesebb az érintett vállalkozások Európában elérhető bankbetéteinek zárolása - érvényben maradnak.

A pénteki döntés a Post Bank Iran, az Iran Insurance Company, a Good Luck Shipping, az Export Development Bank of Iran, a Persia International Bank, az Iranian Offshore Engineering and Construction Co, valamint a Bank Refah Kargaran elleni szankciókat minősítette megalapozatlannak. A Törvényszék ugyanakkor fenntartotta a Bank Melli Iran, valamint az Europäisch-Iranische Handelsbank nevű bankkal szembeni korlátozó intézkedést.

Idén korábban már jogellenesnek minősítettek Luxembourgban szankciókat, amelyek két iráni nagybankot sújtottak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 882 426 megtekintés

Videó: 49 059 912 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054093

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh